BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/23

Valtiollinen Teollisuuden kehittämisrahasto on valinnut ensimmäiset kohteet, joiden rahoitukseen se osallistuu. Ensimmäiset rahoitettavat projektit ovat mm. konepajateollisuudessa, lääketeollisuudessa ja tieteellisen tutkimuksen alalla. Konepajateollisuudessa rahoitetaan esim. dieselmoottorien, junanvaunujen, autonosien ja maatalouskoneiden tuotantoa.

Tähän mennessä yli 900 yritystä on anonut rahastosta lainaa. Rahasto myöntää enimmillään seitsemän vuoden pituisia luottoja, joiden korko on 5 %. Luottoa myönnetään 15–74 % hankkeen kokonaisarvosta; keskimäärin rahaston luotolla rahoitetaan noin kolmannes hankkeesta.

Luotot ovat erittäin edullisia, kun otetaan huomioon Venäjän nykyinen noin 16 prosentin inflaatiovauhti. Teollisuusministeri Denis Manturovin mukaan rahaston lainat ovat talouskehityksen kannalta ensisijaisen tärkeitä, koska venäläisille yrityksille ei nykyään ole tarjolla pitkäaikaista rahoitusta uusiin investointiprojekteihin.

Monet asiantuntijat suhtautuvat epäillen mahdollisuuksiin korvata tuontia kotimaisella tuotannolla: Uuden modernin tuotannon aloittaminen vaatii yleensä suuria investointeja, ja tuotannon saaminen kannattavaksi edellyttää vientiä, jonka aloittaminen tiukasti kilpailuilla kansainvälisillä markkinoilla ei ole helppoa. Rahaston vaikuttavuutta rajoittaa myös sen pääoma, jonka suuruus on toistaiseksi vain 20 mrd. ruplaa eli noin 345 milj. euroa.


Näytä viikkokatsaus 2015/22 Näytä viikkokatsaus 2015/24