BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/23

Talousministeri Aleksei Uljukajev ilmoitti, että federaatiobudjetin lähivuosien investointimenoja joudutaan rajoittamaan valtion heikon rahoitustilanteen vuoksi. Vuosien 2016–2018 kehysbudjetin laadintaan osallistuva hallinnonalojen välinen investointityöryhmä päätyi pitkien neuvottelujen jälkeen siihen, että federaatiobudjetista voidaan käyttää investointeihin ensi ja seuraavana vuonna 1 800 mrd. ruplaa ja vuonna 2018 noin 1 600 mrd. ruplaa. Kuluvan vuoden investointimenoja vähennettiin jo huhtikuussa budjettimenojen yleisen leikkauksen yhteydessä. Tänä vuonna federaatiobudjetista rahoitetaan investointeja noin 1 600 mrd. ruplalla (28 mrd. eurolla). Federaatiotason lisäksi myös alueet joutuvat karsimaan omia investointimenojaan. ministeri Aleksei Uljukajev ilmoitti, että federaatiobudjetin lähivuosien investointimenoja joudutaan rajoittamaan valtion heikon rahoitustilanteen vuoksi. Vuosien 2016–2018 kehysbudjetin laadintaan osallistuva hallinnonalojen välinen investointityöryhmä päätyi pitkien neuvottelujen jälkeen siihen, että federaatiobudjetista voidaan käyttää investointeihin ensi ja seuraavana vuonna 1 800 mrd. ruplaa ja vuonna 2018 noin 1 600 mrd. ruplaa. Kuluvan vuoden investointimenoja vähennettiin jo huhtikuussa budjettimenojen yleisen leikkauksen yhteydessä. Tänä vuonna federaatiobudjetista rahoitetaan investointeja noin 1 600 mrd. ruplalla (28 mrd. eurolla). Federaatiotason lisäksi myös alueet joutuvat karsimaan omia investointimenojaan.

Federaatiobudjetin investointimenot ovat vähentyneet suhteessa bruttokansantuotteeseen jo vuodesta 2009 lähtien. Tuolloin niiden osuus BKT:stä oli 3,1 %, ja kuluvana vuonna osuuden arvioidaan olevan 2,1 %. Vuonna 2018 osuuden on määrä olla 1,5 %.

Investoinnit joutuvat karsinnan kohteeksi, koska sosiaali- ja puolustusmenoja ei presidentti Putinin antaman ohjeistuksen mukaan saa supistaa. Investointien tehokkuutta pyritään parantamaan karsimalla uusia investointeja ja keskittymällä lähiaikoina valmistumassa olevien projektien loppuun saattamiseen. Tällä pyritään vähentämään keskeneräisten projektien suurta määrää. Keskeneräiset ja tehottomiksi arvioidut projektit voidaan lopettaa. Uusia investointikohteita valittaessa huomiota kiinnitetään erityisesti projektien tarkoituksenmukaisuuteen.

Investointiaste (%/BKT) ja investointivolyymin muutos (%/v)
201523v1.png
Lähde: Rosstat

Venäjän talouden suuri ongelma on investointien vähäisyys. Sekä yksityiset että julkiset kiinteät investoinnit ovat Venäjän koko uuden historian ajan olleet riittämättömiä maan kehitystarpeisiin nähden. Investointiaste eli investointien osuus bruttokansantuotteesta on korkeimmillaankin ollut 22 %. Ko. osuus on normaali kehittyneelle taloudelle, mutta liian pieni tuotantorakenteitaan uudistamaan ja monipuolistamaan pyrkivälle maalle.


Näytä viikkokatsaus 2015/22 Näytä viikkokatsaus 2015/24