BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/24

Ministeri Anton Siluanov esitteli viime viikolla duumassa finanssiministeriön ehdotuksen vuosien 2016–2018 verotuksen päälinjauksiksi. Hän lupasi, että yritysten verorasitus ei kasva eikä uusia merkittäviä verouudistuksia lähivuosina tehdä. Venäjän verojärjestelmä on ministerin mukaan nyt pääosin valmis, kun viime vuosien suuret uudistukset on saatu tehtyä. Näitä ovat öljysektorin verotusjärjestelmän muutos (ks. BOFIT Viikkokatsaus 48/2014), ulkomaille rekisteröityjen yritysten saattaminen Venäjän verotuksen piiriin (BOFIT Viikkokatsaus 48/2014) sekä vuonna 2012 voimaan tulleet siirtohinnoittelua ja konserniverotusta koskevat lait (BOFIT Viikkokatsaus 35/2012). Jatkossa huomio kiinnitetään verojärjestelmän käytännön toiminnan parantamiseen.

 
Nyt julkistettujen linjausten mukaan verojärjestelmää kehitetään lähivuosina niin, että se tukee talouskasvua ja että verotuksen oikeudenmukaisuus lisääntyy. Talouskasvua tukeviin toimiin on ministerin mukaan ryhdyttävä viipymättä. Tarjolla ei ole vain tavanomaisia investointitukia, vaan investointeja pyritään kannustamaan mm. keventämällä yrityksen verotaakkaa investoinnin alusta aina siihen saakka, kunnes investoinnista tulee kannattava. Yritykset voivat vähentää investointikuluja voittoverostaan, ja vientituotteiden arvonlisäveronpalautuksia pyritään nopeuttamaan. Federaation erityisiksi kehityskohteiksi valitsemien alueiden kuten Venäjän Kaukoidän yritykset saavat lisäetuja investoinneilleen. Myös pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa pyritään kannustamaan verotuksen erityiseduilla.
 
Verotuksen oikeudenmukaisuutta halutaan lisätä vaikeuttamalla veronkiertoa ja antamalla tunnollisille veronmaksajille etuja. Etenkin arvonlisäveron palautuksissa on paljon väärinkäytöksiä, ja niiden vähentämiseksi arvonlisäveron hallinnoinnissa siirrytään yhä enemmän sähköisiin palveluihin. Keväällä duuman käsittelyssä ollut laki ulkomaisen omaisuuden vapaaehtoisesta ilmoittamisesta veroviranomaisille astui voimaan 8.6.2015. Laki myöntää verovapauden ulkomaille siirretylle omaisuudelle (paitsi rikoksen kautta hankitulle), jos siitä tehdään ilmoitus veroviranomaisille kuluvan vuoden loppuun mennessä (BOFIT Viikkokatsaus 14/2015). Lain toivotaan lisäävän omistuksen avoimuutta ja laajentavan pitkällä tähtäimellä veropohjaa.


Näytä viikkokatsaus 2015/23 Näytä viikkokatsaus 2015/25