BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/23

Viime viikon lopulla pörssikurssit kääntyivät jyrkkään laskuun, jonka arveltiin tarkoittavan suuremman korjausliikkeen alkua. Shanghaissa kurssit laskivat yhden päivän aikana 6 %, Shenzhenissä 5,5 % ja Hongkongissakin 2,2 %. Shanghain pörssissä yksittäisen osakkeen hinnan ei anneta laskea tai nousta 10 %:a enempää yhden päivän aikana. Viime torstaina noin neljäsosa osakkeista halpeni tämän verran.

Tämän viikon alussa kurssit kuitenkin kääntyivät jälleen nousuun ja ovat nyt viime viikon tasolla. Kurssilaskulle ja sitä seuranneelle nousulle on tarjottu erilaisia selityksiä, mutta taustalla lienevät lähinnä muutokset markkinatunnelmissa. Piensijoittajien sekä lainarahalla sijoittavien määrä on jatkanut nopeaa kasvuaan, mikä lisää kurssiheilahteluja. Pörssikehitys saa jatkuvasti spekulatiivisempia piirteitä ja on monien mielestä irrallaan talouden kehityksestä.

Osakemarkkinoiden kehitys Manner-Kiinassa
201523k1.png
Lähde: Bloomberg

Yleisesti ottaen osakekurssit ovat koko alkuvuoden nousseet erittäin nopeasti. Manner-Kiinassa, jossa valtaosan pörssikaupasta käyvät piensijoittajat, osakkeiden hinnat ovat alkuvuonna nousseet huomattavasti nopeammin kuin kurssit muualla maailmassa. Shanghaissa osakkeet ovat alkuvuoden aikana kallistuneet lähes 50 % ja Shenzhenissä osakkeiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet. Myös Hongkongissa osakkeiden hinnat ovat nousseet alkuvuonna noin 20 %. Yritysten hinnan ja tuloksen suhdetta kuvaavat P/E-luvut ovat nousseet epärealistisen korkeiksi.

Osakkeiden hintojen mahdollinen merkittävä korjausliike tuo mukanaan monenlaisia ongelmia, ensimmäisenä velaksi osakemarkkinoille sijoittaneille. Manner-Kiinassa kurssit eivät kuitenkaan kaupankäyntirajoitusten ansiosta romahda yhdessä yössä. Pitkällä aikavälillä pörssiromahdus luultavasti tarkoittaisi osakemarkkinoiden hiljenemistä vuosiksi, kuten tapahtui osakekuplan puhjettua vuonna 2007. Tämä voisi kasvattaa maan velkaongelmaa entisestään tekemällä yritykset riippuvaisemmiksi vieraan pääoman ehtoisesta rahoituksesta. Tätäkin vakavampaa on, että romahdus voisi hidastaa rahoitusmarkkinoiden reformeja, joita osakemarkkinat kipeästi tarvitsisivat kehittyäkseen.


Näytä viikkokatsaus 2015/22 Näytä viikkokatsaus 2015/24