BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/23

Suomen vienti Venäjälle on supistunut jo lähes pari vuotta, ja tammi-maaliskuussa se väheni edelleen kolmanneksella vuotta aiemmasta 700 miljoonaan euroon. Samalla Venäjän osuus Suomen viennistä supistui runsaaseen 5 prosenttiin, ja Venäjä oli vasta 6:nneksi tärkein vientimarkkinamme. Vienti väheni kaikissa tavararyhmissä.

Tammikuun pohjan jälkeen viennin supistuminen on kuitenkin hidastunut mm. ruplan vahvistuttua. Tärkeimpien vientitavaroiden eli koneiden ja kemiallisten tuotteiden vienti pysyi maaliskuussa jo lähes viime vuoden tasolla.

Tavaratuonnin arvo oli tammi-maaliskuussa 1,8 mrd. euroa eli lähes neljänneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Tuonnin supistuminen johtui pitkälti tuontihintojen laskusta, sillä esim. raakaöljyn ja eräiden metallien tuontimäärät kasvoivat selvästi. Venäjä putosi toiseksi tärkeimmäksi tuontimaaksi Saksan jälkeen 13 prosentin osuudellaan.

Myös venäläisten matkailu Suomeen väheni edelleen tammi-maaliskuussa. Rajanylitykset itärajalla vähenivät neljänneksellä, ja venäläisten yöpymiset jäivät puoleen vuotta aiemmasta.


Näytä viikkokatsaus 2015/22 Näytä viikkokatsaus 2015/24