BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/51

Rosstatin uusien tietojen mukaan Venäjän BKT supistui kolmannella neljänneksellä 3,7 % vuotta aiemmasta. Ennakkotiedon mukaan BKT:n lasku olisi ollut 4 %.

Kausitasoitetun BKT:n neljännesvuosiura on kuitenkin muuttunut edellisestä tilastojulkaisusta varsin paljon. Aiempien tietojen mukaan Venäjän BKT olisi supistunut toisella neljänneksellä 1,9 % edellisestä neljänneksestä. Nyt toisen neljänneksen muutos on peräti −5,2 %. Sodan ja pakotteiden yhteisvaikutus olisi siis ollut varsin suuri ja nopea. Kolmannella neljänneksellä BKT:n kuitenkin arvioidaan kasvaneen 0,4 % edellisestä neljänneksestä. Myös mm. pandemiavuoden 2020 BKT-luvut ovat muuttuneet myöhemmin merkittävästi. Perinteiset kausitasoitusmenetelmät eivät välttämättä pysty ottamaan kovin hyvin huomioon voimakkaita ulkoisia shokkeja. Todennäköisesti myös tämän vuoden kausitasoitetut BKT-tilastot tarkentuvat myöhemmin uudelleen.

BKT:n sisällä tuotantoalojen kehitys on ollut vaihtelevaa. Tukku- ja vähittäiskauppa supistui kolmannella neljänneksellä peräti 19,3 % vuotta aiemmasta. Kuljetussektori supistui 4,1 % ja jalostusteollisuus 2,4 %. Toisaalta rakentaminen kasvoi peräti 6,6 % ja maatalous 5 % vuotta aiemmasta.

Venäjän tämän vuoden BKT:n neljännesvuosiura muuttui selvästi joulukuun tarkistettujen tilastojen pohjalta

202251_r4.png

Lähteet: Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/50 Näytä viikkokatsaus 2022/52