BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/51

Budjetin tuloissa oli marraskuussa nousupiikkejä, joiden vuoksi tulot olivat huomattavasti suuremmat kuin vuotta aiemmin. Gazprom maksoi loka-joulukuulle määrättyä ylimääräistä maakaasun tuotantoveroa, ja valtion yritysomistuksistaan saamat puolen vuoden osinkojen tilitykset moninkertaistuivat pitkälti Gazpromin siivittämänä.  Nimellistulojen nousu vuoden takaisesta oli syys-marraskuussa yli 6 % (ilman Gazpromin lisäveroa laskua 6 %).

Gazpromin lisävero jarrutti öljy- ja kaasuverotulen putoamista, joka muutoin oli syys-marraskuussa 26 % vuotta aiemmasta. Urals-öljyn hinta oli loka-marraskuussa jo noin 15 % alempi kuin vuotta aiemmin sekä öljy- ja kaasuverot dollareista rupliksi muuntava ruplan kurssi 15 % vuodentakaista vahvempi. Lisäksi tulot kaasun vientitulleista putosivat rajusti. Tulot raakaöljyn tuotannosta, jotka olivat tammi-marraskuussa 74 % kaikista öljy- ja kaasuverotuloista, ovat loka-marraskuussa lähteneet luisuun.

Federaatiobudjetin muut tulot kohosivat reippaasti marraskuussa, mikä valtaosin johtui saaduista osingoista ja myös kotimaisesta tuotannosta tulevien ALV-maksujen ajoittumisesta. Tuonnista perittävät verot ja tullit olivat muutaman aiemman kuukauden tapaan marraskuussa noin 25 % vuodentakaista pienemmät.

Federaatiobudjetin nimellismenojen nousu hidastui marraskuussa, mutta oli silti yli 20 % vuodentakaisesta. Tammi-marraskuussa menoja oli lähes 22 % enemmän kuin vuotta aiemmin, joten syksyllä esitetty arvio tämän vuoden menojen noususta ylittynee.

Federaatiobudjetin alijäämä viimeiseltä 12 kuukaudelta pysyi marraskuussa noin prosentissa BKT:stä. Tammi-marraskuussa ylijäämää oli vajaat puoli prosenttia BKT:stä, ja finanssiministeri Anton Siluanovin hiljattain ennakoima koko vuoden alijäämä, noin 2 % BKT:stä, lupailee joulukuulle vähintään tavanomaista menoryöppyä.

Alijäämän varalta finanssiministeriö on ottanut velkakirjaluottoa lähinnä kotimaisilta pankeilta edelleen reippaaseen tahtiin, lokakuun puolivälin jälkeen yhteensä runsaat 2 % BKT:stä. Toistaiseksi keskuspankki ei näyttäisi antaneen tämän vuoksi pankeille kovin paljon likviditeettiä. Kansallisen hyvinvoinnin rahaston käyttö budjettivajeen kattamiseen on jäämässä varsin pieneksi.

Venäjällä federaatiobudjetin tulojen luisua on paikattu Gazpromin lisäverolla

202251_r1.png

Lähteet: Venäjän finanssiministeriö ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/50 Näytä viikkokatsaus 2022/52