BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/50
Marraskuun lopulla keskellä siihen asti suurinta korona-aaltoa kiinalaiset alkoivat osoittaa mieltään maan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan (ks. BOFIT Viikkokatsaus 48/2022). Poikkeuksellisen laajojen mielenosoitusten jälkeen viranomaiset iloittivat helpottavansa merkittävästi koronarajoituksia. Uusien sääntöjen mukaan tartunnan saaneet voivat lievissä tapauksissa sairastaa kotona, karanteenivaatimuksia lyhennettiin huomattavasti, koronatestausta vähennettiin merkittävästi ja alueiden välisessä liikenteessä ja julkisissa tiloissa luovuttiin koronatestien ja terveyskoodin tarkastamisesta. Kuluvalla viikolla ihmisten liikkumista seurannut ja korona-altistumisista kertonut sovellus poistettiin käytöstä.
Nopea täyskäännös koronapolitiikassa suuren korona-aallon keskellä on johtanut siihen, että koronaan sairastuneita on luultavasti maassa nyt enemmän kuin koskaan, mutta koko maan kattavaa kuvaa on vaikea saada. Tilastot eivät ole tällä hetkellä vertailukelpoisia aiempaan, kun testaamista on vähennetty merkittävästi. Tällä viikolla oireettomien tartunnan saaneiden tilastoinnista luovuttiin kokonaan. Viranomaisilla voi myös olla painetta ilmoittaa todellisuutta pienempiä tartunta- ja kuolemalukuja. Samalla vakuutuslaitokset ovat lopettaneet koronavakuutusten myöntämisen. Eristämiseen ja karanteenikäyttöön rakennettuja tiloja ollaan muuttamassa joissakin kaupungeissa sairaiden hoitoon sopivammiksi. Joidenkin uutislähteiden mukaan Pekingissä sairaaloiden kuormitus on jo korkea ja kuormitusta lisäävät sairaalahenkilökunnan saamat tartunnat. Työntekijäpulan vuoksi myös tartunnan saaneita lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa on pakotettu töihin. Joissakin kaupungeissa on raportoitu pulaa kuumelääkkeistä.
Koronan levitessä nyt nopeasti monen pelätään menehtyvän. Kiinassa sairaalakapasiteetti on etenkin tehohoidon osalta varsin rajallinen väestön kokoon suhteutettuna ja riskiryhmien rokotesuoja on puutteellinen. Marraskuussa viranomaiset kertoivat vauhdittavansa iäkkäiden rokotuksia, mutta hyvin sujuessaankin rokotuskampanjaan menee kuukausia, kun yli 60-vuotiaita on 260 miljoonaa ja yli 80-vuotiaitakin lähes 40 miljoonaa. Eilen (14.12.) viranomaiset ilmoittivat, että yli 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat voivat hakea toisen tehosterokotteen. Myös nuorempien osalta rokotesuojaan liittyy kysymyksiä, kun monilla viimeisimmästä rokotteesta on kulunut pitkä aika. Kiinalaisten saamien kotimaisten rokotteiden teho saattaa myös olla länsimaisia rokotteita heikompi.
Kiinan nollakoronalinjaa on pitkään pidetty tehottomana uusia entistä herkemmin tarttuvia virusvariantteja vastaan. Lisäksi massiivinen testaus, valvonta ja eristys on ollut erittäin kallista ja moni paikallishallinto on ollut taloudellisesti kovilla toimien vuoksi. Taloudelle äkillinen avaaminen aiheuttaa merkittävää epävarmuutta etenkin lyhyellä aikavälillä.
Kiinassa koronarokotteita on annettu varsin vähän kevään 2022 jälkeen
Lähteet: Kiinan kansallinen terveyskomissio, CEIC ja BOFIT.