BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/49

Venäläisen raakaöljyn tuonti meritse EU-maihin on kielletty 5.12.2022 alkaen (pl. tietyt poikkeukset). Tuontikielto ei koske putkia pitkin tuotavaa öljyä. Suurimmat venäläisen putkiöljyn ostajat Saksa ja Puola ovat ilmoittaneet lopettavansa myös putkiöljyn tuonnin Venäjältä. Muut putkiöljyn ostajat, kuten Unkari, ovat jatkamassa venäläisen öljyn tuontia. Pääosa EU:n raakaöljyn tuonnista Venäjältä on kuitenkin nyt loppumassa. Venäjän täytyy löytää uusia ostajia noin neljännekselle raakaöljyn viennistään. Venäläisiä öljytuotteita koskevat tuontirajoitukset ovat tulossa voimaan helmikuussa 2023.     

Samaan aikaan tuontikiellon kanssa astui voimaan myös G7-maiden asettama hintakatto venäläiselle raakaöljylle. Sen puitteissa meriliikenteen palveluita voidaan tarjota venäläisen raakaöljyn kuljetuksille vain siinä tapauksessa, että öljystä ei ole maksettu kattoa ylittävää hintaa. Hintakatto on nyt 60 dollaria tynnyriltä, mutta sitä voidaan muuttaa myöhemmin. Venäläistä Urals-öljyä myytiin kattohintaa halvemmalla jo ennen katon voimaantuloa. Venäjällä on keskusteltu erilaisista vastatoimista hintakatolle, mutta päätöksiä ei ole tehty. Vastaavan hintakattomekanismin on määrä tulla voimaan myös venäläisille öljytuotteille helmikuussa 2023. 

EU:n komissio esitteli lisäksi tällä viikolla ehdotuksensa uusista Venäjään kohdistuvista rajoittavista toimista eli ns. 9. pakotepaketista. Pakettiin sisältyy mm. pakotteiden asettaminen uusille venäläisille henkilöille, yrityksille ja pankeille sekä vientirajoitusten lisääminen. Droonien moottoreiden vienti Venäjälle kiellettäisiin ja kaksikäyttötuotteiden, kuten tiettyjen kemikaalien ja elektroniikan, vientiä rajoitettaisiin entisestään. Iso-Britannian on myös määrä julkaista uusia pakotteita tällä viikolla. 


Näytä viikkokatsaus 2022/48 Näytä viikkokatsaus 2022/50