BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/49

Kotitalouksien kulutusmenot tavaroihin ja palveluihin olivat tämän vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä reaalisesti noin 7 % pienemmät kuin vuotta aiemmin. Inflaatio kiihtyi rajusti heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja iski kotitalouksien ostovoimaan.

Toisaalta kulutus on tippunut huomattavasti enemmän kuin kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot, joiden luisu syveni vasta kolmannella neljänneksellä 3,4 prosenttiin. Kulutuksen putoaminen johtuukin osin siitä, että aiempien taantumien tapaan, kuten esimerkiksi koronavuonna 2020, kotitaloudet ovat lisänneet säästämistä hyvin tuntuvasti.

Tavaroiden hankinta, joiden osuus kotitalouksien ostomenoissa on ollut normaalivuosina noin 80 %, on luisunut koko kulutusta jyrkemmin. Vähittäiskaupan myynnissä, joka Rosstatin tiedoissa kattaa lähes 95 % kotitalouksien tavaroiden ostoista, pudotus vuodentakaisesta on ollut huhtikuusta lähtien 9–10 %.

Vähittäiskaupan elintarvikkeiden myynti on kuitenkin notkahtanut vain parilla prosentilla. Suurimpien elintarvikeryhmien joukossa selvimmin on vähentynyt kala- ja maitotuotteiden myynti, kun taas lihatuotteiden myynti on pysynyt ennallaan. Väkevien alkoholijuomien myynti on jatkunut kasvussa, joka tammi-syyskuussa oli yli 7 % vuotta aiemmasta.

Muiden tavaroiden vähittäismyyntiä sen sijaan oli toisella ja kolmannella neljänneksellä noin 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Henkilöautojen myynnin romahduksen ohella luisu on kohdistunut etenkin erilaisiin kodinkoneisiin ja matkapuhelimiin mutta myös rakennusmateriaaleihin ja vaatteisiin. Lääkkeiden myynti on kasvanut edelleen, joskin huomattavasti vuoden alkukuukausia hitaammin.

Kotitalouksien palvelujen ostoissa ei ole tapahtunut luisua lainkaan, joskin niiden kasvu on hidastunut. Lähinnä yritysten hoitamalla kotitalouspalvelujen lohkolla reaalista nousua vuodentakaisesta oli toisella ja kolmannella neljänneksellä keskimäärin selvästi alle prosentti.

Venäjällä vähittäiskaupan myynti on alhaalla ja hinnat nousseet paljon, palveluissa samansuuntaista kehitystä lievempänä

202249_v2.png

Lähteet: Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/48 Näytä viikkokatsaus 2022/50