BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/42

Yhdysvallat julkisti 7.10. uudet rajoitukset, joilla kielletään viemästä kehittyneitä puolijohteita ja sirujen valmistukseen käytettäviä laitteita Kiinaan. Vientirajoituksista voi vapautua ainoastaan erikoisluvalla. Kieltoja perustellaan kansallisella turvallisuudella. Kiinaa pyritään estämään saamasta käsiinsä sellaista teknologiaa, jolla se voi modernisoida asevoimiaan.

Yhdysvalloilla oli jo voimassa presidentti Trumpin hallinnon aikana asetettuja Kiinaan kohdistuvia teknologian vientirajoituksia (BOFIT Viikkokatsaus 40/2020). Uusien rajoitusten myötä kiellot koskevat myös ratkaisevan tärkeitä, edistyksellisiä siruja, joita on hankala saada muualta. Rajoitusten perusteella Yhdysvallat voi kieltää myös ulkomailla tehtyjen sirujen viennin Kiinaan, jos niiden tuotannossa on käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa. Tällainen kaiken kattava vientikielto on vuoden 2020 elokuusta asti koskenut Huaweita ja sen tytäryrityksiä, mutta nyt se ulotettiin koskemaan 28 muuta kieltolistalla (entity list) olevaa kiinalaisyritystä. Itse sirujen ja sirujen valmistukseen tarvittavien laitteiden lisäksi Yhdysvallat kieltää Yhdysvaltain kansalaisia, pysyvän oleskeluluvan haltijoita ja yrityksiä tukemasta kiinalaisia sirunvalmistajia ilman erikoislupaa. Työntekijöihin ulottuva kielto on lehtitietojen mukaan aiheuttanut monissa yrityksissä epätietoisuutta. Mm. hollantilainen puolijohteiden tuotantolaitteiden valmistaja ASML käski amerikkalaisia työntekijöitään pidättäytymään kaikesta kanssakäymisestä kiinalaisasiakkaiden kanssa, kunnes kieltojen tosiasiallisista vaikutuksista päästään selvyyteen.

Kiellon arvioidaan rampauttavan merkittävästi kiinalaisten sirunvalmistajien toimintaa ja aiheuttavan vaikeuksia myös suurille kiinalaisille teknologiayhtiöille supistamalla puolijohteiden saatavuutta. Kiinan julkilausuttu tavoite omavaraisuuden kasvattamisesta korkean teknologian ja erityisesti puolijohteiden osalta näyttää yhä vaikeammalta toteuttaa. Toisaalta kielto vaikuttaa myös amerikkalaisiin yrityksiin, koska Kiina on ollut niille tärkeä vientimarkkina. Viime vuosina osalla suurista yrityksistä jopa kolmannes liikevoitosta on tullut Kiinasta. Maailman suurin sirunvalmistaja on taiwanilainen TSMC yli 50 % markkinaosuudellaan. Sitä seuraavat korealainen Samsung (17 % markkinaosuus), taiwanilainen UMC (7 %) ja yhdysvaltalainen GlobalFoundries (6 %). Listan ensimmäinen kiinalaisvalmistaja SMIC on viidenneksi suurin vajaan kuuden prosentin markkinaosuudellaan. Sirujen valmistuksessa tarvittavia laitteistoja taas tehdään pääasiassa Japanissa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

 

Kiina toi vuonna 2019 puolijohteita ja niiden tuotantolaitteita erityisesti Japanista, Taiwanista ja Yhdysvalloista202242_k4.png

Lähteet: Comtrade, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/41 Näytä viikkokatsaus 2022/43