BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/26

Keskuspankin rahapoliittinen komitea päätti kesäkuun 6. päivän kokouksessa nostaa tärkeimmän rahapoliittisen koron, repo-koron, 4,9 prosenttiin. Samalla se tiedotti keskittyvänsä rahapoliittisen elvytyksen purkamiseen saadakseen inflaation takaisin tavoitetasolleen (2 % ‒ 6 %) samalla kuitenkin talouskasvua tukien. Inflaatio oli maalis-toukokuussa noin 7 %, eli selvästi tavoitteen yläpuolella. Rahapolitiikka on kiristynyt nopeasti sen jälkeen, kun rahapoliittinen komitea toukokuun kokouksessaan alkoi purkaa rahapoliittista elvytystä pitkään jatkuneen pandemiavaiheen jälkeen.

Rahapoliittisen komitean mukaan inflaation kiihtyminen johtuu mm. raaka-aineiden hintojen noususta maailmanmarkkinoilla ja pandemiaan liittyvistä maailmankaupan tarjontahäiriöistä. Hintojen nousu on viime kuukausina ollut laaja-alaista, koskien sekä ruokaa, polttoaineita, että muita kulutustuotteita. Keskuspankki ennakoi inflaation hidastuvan tavoitetasolleen kuluvan vuoden aikana. Inflaationäkymät ovat kuitenkin epävarmat maailmantalouden geopoliittisten jännitteiden ja raaka-ainemarkkinoiden tilanteen vuoksi.

Intian talous on kasvanut viime aikoina vauhdikkaasti. Uusimpien tietojen mukaan talouskasvu oli 8,7 % fiskaalivuonna 2021‒22 (huhtikuu 2021 ‒ maaliskuu 2022). Samalla BKT nousi pandemiaa edeltäneen tasonsa yläpuolelle. Kuukausi-indikaattoreiden valossa talouskasvu jatkui ripeänä koko kevään ajan. Erityisen vauhdikasta kasvua on nähty palvelusektorilla, joka on vapautumassa pandemian vaikutuksesta. Rahapoliittinen komitea odottaa talouskasvun olevan 7,2 % kuluvan fiskaalivuoden 2022‒23 aikana.

Inflaatiovauhti on Intiassakin noussut keskuspankin tavoitetta korkeammalle.202226_k3.png

Lähteet: MoS&PI, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/25 Näytä viikkokatsaus 2022/28