BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/26

Pörssikurssit olivat Kiinassa vuoden 2022 ensimmäisinä kuukausina huomattavassa laskussa. Shenzhenin pörssin yhdistelmäindeksi oli huhtikuun lopussa 26 %, Shanghain 16 % ja Hongkongin Hang Seng -indeksi 12 % alempana kuin vuoden 2022 alussa. Pörssien laskuun vaikuttivat mm. koronatilanteen vaikeutuminen, kiinteistösektorin ongelmat sekä epävarmuus hallituksen sääntelyn ja poliittisten linjausten suhteen etenkin teknologiasektorilla. Myös Ukrainan sota ja osakemarkkinoiden lasku Yhdysvalloissa heijastuivat Kiinan pörsseihin. Ulkomaisten sijoittajien varallisuutta virtasi alkuvuonna Hongkongin pörssin yhteistyöohjelmien kautta pääosin ulos Kiinasta.

Alkuvuoden laskun jälkeen Kiinan pörssikurssit kääntyivät voimakkaaseen nousuun. Shenzhenin pörssin yhdistelmäindeksi on noussut touko-kesäkuussa 19 %, Shanghain 12 %, ja Hang Seng -indeksi 6 %. Nousua ovat tukeneet valtionhallinnon lupaukset tukea taloutta, vahvistaa asuntomarkkinoiden tilannetta ja hidastaa teknologiayrityksiin kohdistuvaa uutta sääntelyä. Myös Shanghain ja muiden isojen kaupunkien laajamittaiset koronasulut ovat päättyneet. Lisäksi Kiinan osakemarkkinoiden sääntelyviranomainen CSRC pyrki huhtikuun lopulla vakauttamaan markkinoita kehottamalla institutionaalisia sijoittajia investoimaan enemmän osakkeisiin. Kesäkuussa myös ulkomaisten sijoittajien varoja on jälleen virrannut Manner-Kiinan markkinoille.

Manner-Kiinan pörssit avautuvat taas hieman enemmän ulkomaisille sijoittajille, sillä 4.7. alkaen Hongkongin yhteistyöohjelman kautta voi sijoittaa yksittäisten osakkeiden lisäksi myös indeksiosuusrahastoihin (ETF). Ohjelmassa on mukana 53 rahastoa Shanghain pörssistä ja Shenzhenistä 30. Lisäksi neljä rahastoa Hongkongista avautuu mannerkiinalaisille sijoittajille. Hongkongin viranomaiset ovat maininneet ohjelman laajennuksen olevan ”lahja” Pekingiltä Hongkongin luovuttamisen 25-vuotispäivän kunniaksi ja edesauttavan Manner-Kiinan ja Hongkongin rahoitusmarkkinoiden integraatiota. Alun perin vuonna 2014 alkanut Stock Connect –yhteistyöohjelma avasi kaupankäyntiä osakkeille Shanghain ja Hongkongin välillä, Shenzhen liittyi vuonna 2016. Pekingin pörssi ei ole mukana ohjelmassa.

Manner-Kiinan uusimmalla pörssillä Pekingissä (BOFIT Weekly 48/2021) on ollut haastava alkutaival. Kaupankäynti aloitettiin marraskuussa 2021, mutta sen jälkeen sekä kaupankäyntimäärät että pörssin markkina-arvo ovat laskeneet huomattavasti. Pörssi on tarkoitettu erityisesti pienille kasvuyrityksille ja kaupankäynti on rajattu ns. ammatti- ja institutionaalisille sijoittajille. Suurin pudotus listattujen yritysten yhteenlasketussa markkina-arvossa tapahtui huhtikuussa 2022 Shanghain koronasulkujen aikaan. Listautuneiden yritysten määrä on kuitenkin kasvanut. Tänä vuonna on listautunut 17 uutta yritystä ja nyt yrityksiä on 99. Suurin osa listautumisista tapahtui touko-kesäkuussa, jolloin 10 uutta yritystä tuli pörssiin.

Kiinan pörssi-indeksit olivat reippaassa laskussa alkuvuonna, mutta kääntyivät kasvuun toukokuussa.

202226_k1.png
Lähteet: Macrobond, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/25 Näytä viikkokatsaus 2022/28