BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/20

BKT supistui 4 % vuotta aiemmasta. Supistumiseen taustalla oli etenkin yksityisen kulutuksen vähentyminen, kun koronavirustartuntoja oli alkuvuonna paljon ja rajoituksia tiukennettiin tartuntojen määrän hillitsemiseksi. Myös viennin määrä supistui ensimmäisellä neljänneksellä. Viennin supistuminen jyrkkeni neljänneksen loppua kohti. Viennin arvo laski helmikuussa 9 %, mutta maaliskuussa peräti 17 % vuotta aiemmasta.

Hongkongin talouden odotetaan elpyvän toisella vuosineljänneksellä, sillä koronavirustartunnat ovat vähentyneet huomattavasti ja Hongkongin hallitus on sisällyttänyt vuoden 2022 budjettiin huomattavia menolisäyksiä. Matkailun lisääntyminen saattaa myös tukea kasvua. Toukokuusta lähtien ulkomaalaisten matkustajien saapuminen Hongkongiin on sallittu, ja saapuvien matkustajien hotellikaranteeni on lyhennetty seitsemään päivään. Toisaalta kasvun hyytyminen koronan kanssa kamppailevassa Manner-Kiinassa heijastuu myös Hongkongiin. Hongkongin hallinto ennustaa BKT:n kasvun jäävän tänä vuonna 1–2 prosenttiin.

Hongkongin poliittisessa johdossa on luvassa muutoksia, sillä uuden hallintojohtajan valitsemisäänestys järjestettiin 8.5. Alueen entinen turvallisuuspäällikkö John Lee valittiin virkaan vaalien ainoana ehdokkaana saatuaan 1416 ääntä kaikista annetuista 1428 äänestä. Leen kausi hallintojohtajana alkaa heinäkuussa Carrie Lamin viisivuotiskauden loppuessa. Pekingin otteen Hongkongista odotetaan tiukentuvan edelleen Leen alaisuudessa.

Kiinan kiristyvä ote Hongkongista näkyy myös toukokuussa julkaistussa Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapautta kuvaavassa indeksissä, jossa Hongkong putosi sijalle 148. Hongkongin sijoitus on laskenut huomattavasti: edellisenä vuonna Hongkong oli sijalla 80 ja vuonna 2010 vielä sijalla 34. Vuosittain julkaistavassa indeksissä on mukana 180 maata, joista Kiina oli tänä vuonna sijalla 175.

Hongkongin BKT kääntyi laskuun ensimmäisellä vuosineljänneksellä

202220_k3.png

Lähteet: Hongkongin tilastolaitos, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/19 Näytä viikkokatsaus 2022/21