BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/32

Kiinassa on heinä- ja elokuun aikana raportoitu uusia koronavirustartuntoja kiihtyvässä tahdissa. Päivittäiset tapausmäärät nousivat 9.8. tasoille, joita Kiinassa hätyyteltiin viimeksi tammikuussa (yli 140). Alkuperäistä virusta selvästi tarttuvampi deltavariantti on levinnyt isoon osaan Kiinan maakunnista. Maassa on jälleen rajoitettu liikkumista sekä kaupunkien sisällä että niiden välillä, kiristetty kokoontumisrajoituksia ja peruttu tapahtumia.

Kiinan koronastrategia on nojannut vahvasti massatestauksiin, tehokkaaseen tartunnanjäljitykseen ja tarvittaessa viruksen tukahduttamiseen laajoin sulkutoimenpitein. Myös rokotustahtia on kiristetty kevään jälkeen tuntuvasti. Elokuun ensimmäisen viikon jälkeen Kiinassa on annettu lähes 1,8 miljardia rokotusannosta. Tällä rokotemäärällä voisi rokottaa kahdesti noin 64 % Kiinan väestöstä. Rokotuskattavuudesta on viimeksi julkaistu tietoja kesäkuun alkupuolella, jolloin rokoteannoksia oli annettu reilut 800 miljoonaa. Tällöin väestöstä 43 % (620 miljoonaa ihmistä) oli saanut vähintään yhden rokotuksen ja 15,5 % (220 miljoonaa ihmistä) täyden rokotussarjan.

Tähän mennessä menestyksekkäästi toiminut koronastrategia ei välttämättä enää toimi, kun vastassa on nopeasti leviävä variantti, jolta korkeakaan rokotekattavuus ei täysin suojaa. Heinäkuussa Nanjingin kaupungissa löydettiin 9 virustartuntaa lentokenttätyöntekijöiltä, vaikka työntekijöistä yli 90 % oli saanut täyden rokotussarjan. Vastaavasti elokuussa todettiin 5 tartuntaa Ruilin kaupungissa, jonka asukkaista täysin rokotettuja ilmoitettiin olleen lähes 97 %.

Kiinan keskuspankin kotitalouksille suunnatussa kyselyssä nähtiin huhti-kesäkuussa ensimmäistä kertaa pandemian alun jälkeen pientä kasvua niiden kotitalouksien osuudessa, jotka aikoivat lisätä kulutustaan. Maan tilastoviraston mukaan kulutuksen kasvun osuus ensimmäisen vuosipuoliskon talouskasvusta olikin reilut 60 % (BOFIT Viikkokatsaus 28/2021). Sekä talous kokonaisuudessaan että palvelusektori ja vähittäiskauppa kasvoivat kuitenkin vielä selvästi pandemiaa edeltänyttä aikaa hitaammin. Nyt deltavariantin vuoksi asetettavat, uudet laajemmat rajoitus- ja sulkutoimenpiteet saattavat siirtää kulutuskysynnän palautumista yhä pidemmälle.

Kiinassa koronavirustartuntojen määrä lähti uudestaan nousuun heinäkuussa202132_k1.png

Lähteet: Our World in Data, University of Oxford ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/31 Näytä viikkokatsaus 2021/33