BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/14

Kiinan keskuspankin digirahan testit neljässä kaupungissa (Shenzhen, Suzhou, Chengdu ja Xiong’an) ovat sujuneet hyvin, joten kokeilua on laajennettu myös suurimpiin kaupunkeihin, mukaan lukien Pekingiin ja Shanghaihin. ’Digitaalisia juaneja’ lasketaan liikkeeseen edelleen koeluonteisesti pienissä erissä. Esimerkiksi Shenzhenissä laskettiin liikkeeseen 20 miljoonaa ja Pekingissä 10 miljoonaa digitaalista juania arpajaisvoittoina alkuvuonna.

Kehityksen nopeudesta kertoo, että suurimmat valtion omistamat pankit ovat jo käynnistäneet markkinoinnin digitaalisen juanin käyttäjien houkuttelemiseksi. Digitaalisen juanin kehitystyötä ohjaa osaltaan sähköisten maksupalveluiden kova kysyntä Kiinassa. Suuri osa kiinalaisista maksaa ostoksiaan yksityisten palveluntarjoajien (Alibaba, Tencent jne.) järjestelmillä. Keskuspankin digiraha tarjoaa hallinnolle myös mahdollisuuden tarkempaan rahan seurantaan.

Kaupallisten palvelutarjoajien rinnalla myös keskuspankit ympäri maailman ovat jo joitakin vuosia tutkineet digirahan tarjoamia mahdollisuuksia, ja Kiinan keskuspankki on kehitystyössä eturintamassa. Vaikka hankkeen aikataulua ei ole julkistettu, digitaalisen juanin odotetaan olevan nykyistä laajemmassa käytössä jo vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisissa.

Kiinan keskuspankki on myös testaamassa digitaalisen juanin käyttöä rajat ylittävässä maksuliikenteessä yhdessä Hongkongin, Thaimaan ja Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien keskuspankkien kanssa. Testien toivotaan antavan uutta tietoa paitsi rajat ylittävän digitaalisen keskuspankkirahan maksujen tekniikasta, myös siitä, olisiko digitaaliselle keskuspankkirahalle tarvetta nykyisten maksutapojen rinnalla kansainvälisesti. Kiinan viranomaiset ovat olleet aktiivisia digirahan kansainvälisten standardien luomiseksi mm. BIS:n kautta.

Kiinalaiset ovat jo pitkään kritisoineet kansainvälistä rahajärjestelmää siitä, että se nojaa liiaksi länsimaisiin valuuttoihin, erityisesti Yhdysvaltain dollariin. Dollarin keskeinen asema kansainvälisessä kaupassa ja maksuliikenteessä antaa Yhdysvalloille mahdollisuuden asettaa tiukkoja pakotteita. Tämä nähtiin esimerkiksi viime syksynä, kun Yhdysvallat asetti Hongkongin tilanteen takia talouspakotteita kiinalaisille ja hongkongilaisille viranomaisille. Kiinalle oma digiraha voikin olla tapa lisätä juanin kansainvälistä käyttöä ja ennen pitkää haastaa nykyjärjestelmää.


Näytä viikkokatsaus 2021/13 Näytä viikkokatsaus 2021/15