BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/49

Kesän ripeän elpymisen jälkeen Venäjän talous on hiipunut viime kuukausina ja eri toimialojen palautuminen on ollut vaihtelevaa. Lokakuussa tilanne heikkeni etenkin jalostusteollisuudessa ja maataloudessa, kun taas vähittäiskauppa piristyi. Venäjän talousministeriön ennakkoarvion mukaan BKT supistui lokakuussa 4,7 % ja tammi-lokakuussa 3,6 % vuotta aiemmasta.

Vähittäiskauppa piristyi hieman lokakuussa parin heikomman kuukauden jälkeen. Uusia autoja myytiin jopa 7 % enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta koko kaupan määrä oli edelleen 2 % vuodentakaista pienempi. Kaupan piristyminen jäänee kuitenkin väliaikaiseksi, sillä sen on arvioitu heijastavan varautumiskysyntää ruplan heikentymisen ja koronatilanteen synkkenemisen vuoksi samaan tapaan kuin keväällä. Muiden palveluiden elpyminen hyytyi lokakuussa mm. koronarajoitusten kiristymisen myötä.

Teollisuustuotanto pysyi lokakuussa entisellä tasollaan päätoimialojen kehittyessä eri suuntiin. Kaivannaistuotanto jatkoi verkkaista elpymistä. Vuotta aiempaan verrattuna se supistui lokakuussa kuitenkin yhä 9 %. Öljyn tuotantoa hillitsee edelleen Venäjän ja OPEC+ -maiden tuotannonrajoitussopimus, jonka mukaan Venäjä ei voi tänä vuonna kasvattaa öljyn tuotantoaan nykytasolta. OPEC+ -maat ovat keskustelleet myös nykyisten rajoitusten mahdollisesta pidentämisestä ensi vuoden alkupuolelle globaalin koronatilanteen synkennyttyä. Venäjän jalostusteollisuuden kehitys taas heikkeni selvästi ja tuotanto supistui 4 % vuotta aiemmasta.

Myös maatalous painoi talouskehitystä. Maataloustuotanto supistui lokakuussa ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen ja oli 7 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Supistuminen johtui pitkälti auringonkukan ja sokerijuurikkaan pienemmistä sadoista viime vuoden ennätyslukemiin verrattuna. Rakentaminen pysyi lokakuussa edelleen samalla tasolla kuin se on ollut viimeisen parin vuoden ajan. Rakennustilastoihin liittyy kuitenkin epävarmuutta ja tiedot saattavat tarkentua myöhemmin.         

Jalostusteollisuus ja maatalous painoivat Venäjän talouskehitystä lokakuussa

202049_v1.png

Lähteet: Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/48 Näytä viikkokatsaus 2020/50