BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/49

Venäjän päivittäisten koronatapausten määrä on ollut yli 25 000 jo parin viikon ajan. Ilmoitettujen tapausten määrä on vaihdellut voimakkaasti viime päivinä ilman selvää suuntaa. Toisaalta viime aikoina on esitetty vahvoja epäilyjä siitä, että Venäjän tilastointi jättää huomiotta osan ainakin koronaan liittyvistä kuolemista ja hyvin mahdollisesti myös tautitapauksista. Virallisesti koronaan on kuollut Venäjällä nyt hieman yli 41 000 henkeä.

Tautitapausten kasvu on saanut viranomaiset kiristämään erilaisia rajoitustoimia, mutta viime kevään tapaisia laajoja ja tiukkoja rajoituksia liikkumiselle sekä elinkeinotoiminnalle ei haluta ottaa käyttöön. Maskien käyttö on pakollista julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä useissa kaupungeissa, ja esimerkiksi Pietarissa ravintoloiden aukioloaikoja on rajoitettu joulukuussa sekä uudenvuoden juhlien aikana. Näiden toimien toivotaan estävän tautitapausten nopean kasvun.

Venäjä on ilmoittanut, että se aloittaa rokotukset koronavirusta vastaan ensi viikolla. Presidentti Putinin mukaan Venäjän Sputnik V -rokotetta on joko valmiina tai aivan kohta valmiina kaksi miljoonaa annosta. Venäjän väkiluku on lähes 146 miljoonaa, eli tuotannon määrää pitää vielä kasvattaa selvästi. Ilmoituksen mukaan rokotukset aloitetaan terveydenhoitohenkilökunnasta ja opettajista. Puolustusvoimissa rokotukset ovat jo alkaneet. Venäjällä on muitakin omia rokotteita testauksen eri vaiheissa, ja maa on osallistunut myös useiden ulkomaisten rokotteiden testaukseen. Rokotusohjelman vaikuttavuutta saattaa haitata yleinen epäluulo rokotteita vastaan. Syksyllä tehdyissä mielipidekyselyissä jopa puolet venäläisistä ilmoitti, etteivät halua ottaa koronarokotetta.


Näytä viikkokatsaus 2020/48 Näytä viikkokatsaus 2020/50