BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/40

Viime viikkoina Kiinassa on ilmoitettu keskimäärin kymmenisen uutta koronatapausta päivittäin, joiden kuitenkin on kaikkien kerrottu tarttuneen ulkomailta. Uusia kuolemantapauksia ei ole raportoitu sitten toukokuun. Ehkä enemmän kuin viralliset tartuntatilastot, epidemian laantumisesta kertoo se, että kotimaassa asetettuja tiukkoja rajoitustoimia on lievennetty merkittävästi tai ne on jo kokonaan poistettu.

Laaja testaus ja paikallisesti kohdennetut epidemian torjuntatoimet ovat mahdollistaneet talouden aktiviteetin palautumisen lähelle normaalia. Koronarajoituksia asetettiin ja niitä on purettu alueellisesti tautitilanteen mukaan. Paikallisiin tautiryppäisiin puututaan yhä herkästi. Tartunnalle altistuneet kaupungit on luokiteltu riskialueisiin, joille on määritelty omat suojaustoimenpiteet. Esimerkiksi pari viikkoa sitten pienessä kaupungissa Yunnanin provinssissa asetettiin joksikin aikaa ulkonaliikkumiskielto uuden tautiryppään puhjettua.

Tiukimmat rajoitukset on koko maassa poistettu. Suojaustoimia sekä henkilömäärärajoituksia on yhä voimassa ja kansalaisilta vaaditaan puhelimen koronasovelluksen käyttöä. Kevätlukukaudella kouluja alettiin avata alueittain jo maaliskuusta lähtien ja syyslukukauden alkaessa oppilaat palasivat kouluihin koko maassa. Elokuvateatterit saivat suuressa osassa maata avautua heinäkuussa ja syyskuun puolivälistä lähtien niiden sallittiin lisätä kapasiteettia 75 prosenttiin.

Kotimaanmatkustus on pitkälti palautunut normaaliksi ja kotimaan lentoja on lisätty. Elokuussa kotimaanlentojen matkustajamäärä oli 16 % viime vuoden vastaavaa aikaa pienempi (ulkomaanlennoilla -97 %). Epidemia sai monet suosimaan oman auton käyttöä, mikä näkyi pitkään julkisen liikenteen vähäisenä käyttönä. Syyskuussa matkustajamäärät suurimpien kaupunkien metroissa olivat kuitenkin jo noin viime vuoden tasolla. Tänään (1.10.) alkavasta viikon mittaisesta kansallispäivän lomasta odotetaan piristystä kotimaanmatkailulle. Lehtitietojen mukaan matkoja odotetaan kuitenkin tehtävän viidenneksen vähemmän kuin viime vuoden lomaviikolla.

Keskeiset voimassa olevat rajoitukset koskevat ulkomaanmatkustusta. Lähes kaikkien ulkomaalaisten pääsy maahan evättiin maaliskuun lopulla. Tiukkoja rajoituksia on viime viikkoina alettu purkaa ja syyskuun lopulta lähtien ulkomaankansalaisten, joilla on voimassa oleva oleskelulupa, on sallittu palata maahan. Jo tätä ennen ulkomaalaiset ovat voineet päästä maahan hakemalla erikoisviisumia. Ulkomainen turismi on yhä hyvin rajoitettua, mihin lisäksi vaikuttaa kaikilta ulkomailta saapuvilta vaadittava 14 päivän karanteeni. Lomaviikon alla Kiinan ulkoministeriö kehotti kansalaisia olemaan matkustamatta ulkomaille.

Kiinan ulkopuolella koronavirus leviää yhä nopeasti, ja monissa maissa on jouduttu ottamaan uusia rajoitustoimia käyttöön. Oxfordin yliopiston ylläpitämä indeksi koronarajoitustoimien tiukkuudelle ottaa huomioon mm. koulujen ja työpaikkojen sulkemisen sekä rajoitukset liikkumiselle ja joukkotapahtumille. Indeksin mukaan Kiina on keventänyt rajoitustoimiaan erityisesti viime viikkoina.  

Koronarajoitustoimien tiukkuus Kiinassa ja joissain muissa maissa

202040_k1.png

Skaalattu: 0 (ei rajoituksia) – 100 (tiukimmat rajoitukset).

Lähteet: Oxford COVID-19 Government Response Tracker, Stringency index ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/39 Näytä viikkokatsaus 2020/41