BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/26

Kansainvälinen valuuttarahasto odottaa tuoreessa ennustepäivityksessään Kiinan talouden kasvavan tänä vuonna prosentin. Ensi vuonna talouden aktiviteetin palautuminen nostaa kasvun yli 8 prosenttiin. IMF odottaa Kiinan selviytyvän koronakriisistä ja sen hoidosta suhteellisen vähäisin vaurioin. Verrattuna viime lokakuun ennusteeseen Kiinan talouden odotetaan jäävän vain vajaat 3 % pienemmäksi. Maailmanpankin näkymät Kiinalle ovat hyvin samankaltaiset.

Kansainvälisistä järjestöistä OECD ennustaa Kiinan taantuvan tänä vuonna. OECD:n kesäkuun ennuste on tehty olettaen, että uusi korona-aalto iskisi tämän vuoden loppupuolella. Järjestö pitää uuden aallon puhkeamista yhtä todennäköisenä kuin sitä, että siltä vältytään. Vakavammassa uuden aallon skenaariossa Kiinan talous supistuu 3,7 % tänä vuonna ja lievemmässä noin prosenttiyksikön vähemmän. Aiempaan marraskuun ennusteeseen verrattuna vuoden 2021 lopussa Kiinan talous jää 7,5–11 % pienemmäksi.

Osa investointipankeista ja muista ennustuslaitoksista on tuoreimmissa päivityksissään nostanut Kiinan kasvuennusteita perustuen aiemmin odotettua nopeampaan talouden aktiviteetin palautumiseen. Alkuvuoteen verrattuna ennusteita on kuitenkin vedetty roimasti alas. Focus Economicsin kesäkuussa kokoama konsensus-ennuste Kiinalle odottaa 1,6 prosentin kasvua tänä vuonna. Ennustehaitari on kuitenkin huima (-4 % – +4 %). Ensivuodelle odotetaan keskimäärin 7,5 prosentin kasvua.

Maailmantalouden kasvuennusteita on laskettu selvästi. IMF odottaa maailmantalouden supistuvan tänä vuonna 4,9 % ja kasvavan ensi vuonna 5,4 %. Maailmantalouden ennustetaan olevan vuoden 2021 lopussa koronapandemian seurauksena 7 % pienempi kuin viime lokakuun ennusteessa. Maailman tavara- ja palvelukaupan volyymin IMF odottaa supistuvan 12 % viime vuodesta. OECD odottaa maailmantalouden supistuvan lievemmässä skenaariossa tänä vuonna 6 % ja kasvavan ensi vuonna 5,2 %. Uuden aallon skenaariossa pudotus on jyrkempi: -7,6 % tänä ja +2,8 % ensi vuonna. Viime vuoden marraskuun ennusteeseen verrattuna OECD odottaa koronakriisin leikkaavan maailmantaloudesta 7–12 % vuosina 2020–2021.

Tuoreita Kiinan talouskasvuennusteita, %

202026_k1.png


Näytä viikkokatsaus 2020/25 Näytä viikkokatsaus 2020/27