BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/16

YK:n alaisen Maailman tekijänoikeusjärjestö WIPOn tilastojen mukaan vuonna 2019 jätettiin yhteensä 265 800 patenttiyhteistyösopimuksen (PCT) mukaista kansainvälistä patenttihakemusta. Kolme ylivoimaisesti suurinta hakijamaata olivat Kiina (22,2 % kaikista hakemuksista), Yhdysvallat (21,7 %) ja Japani (19,8 %). PCT-järjestelmä on ollut käytössä vuodesta 1978 ja kärkisija vaihtui nyt ensimmäisen kerran.

Itä-Aasian rooli kansainvälisissä innovaatioissa jatkoi kasvuaan, sillä hakemusten määrä lisääntyi vahvasti sekä Kiinasta, Japanista että Koreasta ja maat kattoivat yhteensä jo puolet koko maailman PCT-hakemuksista. Koko Euroopan osuus hakemuksista laski 23 prosenttiin, kun sen suurimman edustajan Saksan hakemusten lukumäärä väheni hieman eikä muidenkaan Euroopan maiden hakemusmäärissä nähty merkittävää kasvua.

Yrityksistä ylivoimaisesti eniten kansainvälisiä patenttihakemuksia jätti edelleen kiinalainen Huawei, vaikka sen patenttihakemusten määrä laski vuodesta 2018 noin tuhannella 4 400 hakemukseen. Seuraavaksi eniten hakemuksia jättivät japanilainen Mitsubishi Electric (2 700), korealainen Samsung (2 300) ja amerikkalainen Qualcomm (2 100). Kiinasta kymmenen eniten hakemuksia jättäneen joukossa olivat myös älypuhelimistaan tunnettu OPPO (5.), näyttöjä valmistava BOE (6.) ja uutena mm. tekoälyratkaisuja kehittävä Ping An Technology (8.), jonka patenttihakemusten määrä peräti viisinkertaistui vuodesta 2018. Euroopasta kärkikymmenikössä olivat ruotsalainen Ericsson ja saksalainen Bosch.

Muut BRIC-maat jäävät patenttihakemusten määrässä hyvin kauaksi Kiinasta, eikä niistä löydy yhtään yritystä 50 eniten hakemuksia jättäneen yrityksen listalta. Vielä vuonna 2018 Intiasta tulleiden hakemusten määrä kasvoi peräti 27 % edellisestä vuodesta, mutta vuonna 2019 kasvu hidastui runsaan parin prosentin vauhtiin. Sen parituhatta hakemusta olivat vuonna 2019 vain 0,8 % maailman kaikista hakemuksista. Kuvaavaa on, että Suomesta tuli enemmän hakemuksia (1 655) kuin Venäjältä (1 218) ja Brasiliasta (644).

WIPOn hallinnoimassa PCT-järjestelmässä patenttia haetaan kansallisesta tai alueellisesta virastosta, mutta sen tutkii kansainvälinen viranomainen. Yhdellä hakemuksella voi saada option patentille kaikissa PCT-sopimukseen kuuluvissa yli 150 maassa. Patentit täytyy kuitenkin vielä erikseen anoa kansallisilta tai alueellista viranomaisilta.

PCT-patenttihakemusten määrän kehitys kärkimaissa

Lähteet: Wipo ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/15 Näytä viikkokatsaus 2020/17