BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/06

Hongkongin erityishallintoalueen BKT:n määrä oli viime vuonna 1,2 % pienempi kuin vuonna 2018. Loka-joulukuussa tuotanto jäi 2,9 % vuodentakaisesta ja BKT:n määrä verrattuna edelliseen neljännekseen on nyt laskenut kolmena neljänneksenä peräjälkeen. Jo kaksi vuotta jatkuneen heikentyneen taloustilanteen takana on viime kesänä yltyneiden demokratiamielenosoitusten ohella Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan kärjistyminen keväällä 2018 sekä Manner-Kiinan hidastunut talouskasvu. Koronavirusepidemian puhkeaminen Kiinassa vaikeuttaa erityshallintoalueen taloustilannetta entisestään.

Viime vuonna poliittiset levottomuuden ja niiden tuoma epävarmuus iskivät raskaasti Hongkongin palvelusektorille, jonka osuus kokonaistuotannosta oli 88 % vuonna 2018. Erityisesti turismi ja siihen kytkeytyvä vähittäiskauppa kärsivät suuria menetyksiä matkailijamäärien puolittuessa. Alueelle saapui tammi-toukokuussa 2019 keskimäärin 5,9 miljoonaan turistia kuukaudessa, joista mannerkiinalaisia oli 4,7 miljoonaa. Syys-joulukuussa kävijöitä oli enää kolmisen miljoonaa kuukaudessa, joista mantereen puolelta tulleita 2,3 miljoonaa. Hotellien käyttöaste romahti aikaisemmasta noin 90 prosentista 61 prosenttiin joulukuussa. Loppuvuonna vähittäiskaupan myynti laski yli neljänneksen vuodentakaisesta.

Elvytystoimien vuoksi julkinen kulutus kasvoi selvästi, mutta yksityinen kulutus ja erityisesti kiinteät investoinnit jäivät vuodentakaisesta. Huonosta taloustilanteesta huolimatta rahoitusmarkkinat ovat olleet rauhalliset eikä Hongkongin dollarin lähes kiinteä kurssi Yhdysvaltojen dollariin (valuuttakatejärjestelmä, 1USD = 7,77 HKD) ole ollut vaakalaudalla. Valuuttavaranto on pysynyt vahvana. Työttömyysaste nousi joulukuussa 3,3 prosenttiin, kun se kesäkuussa oli 2,8 %.

Hongkongin taloustilanne jatkuu vaikeana. Tammikuun teollisuuden ja palveluiden ostopäällikköindeksi (46,8) indikoi tuotannon laskun jatkuneen, vaikka indeksin arvo olikin paras sitten kesäkuun. Koronavirusepidemia aiheuttaa lisäloven matkailuun ja Hongkongin talouteen. Tällä viikolla erityishallintoalue sulki useimmat sen ja Manner-Kiinan väliset maahantulopisteet terveysalan henkilökunnan sitä vaativien mielenosoitusten jälkeen. Koulujen kiinnioloaikaa on jatkettu ja monet pankkikonttoritkin pitävät ovensa vielä suljettuina. Kehitystä varjostavat edelleen myös Kiinan kasvun hidastuminen, erityshallintoalueen poliittisen tilanteen selkiintymättömyys sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan mahdolliset kauppapoliittiset kiistat, vaikka maat solmivatkin välirauhan tammikuussa.

Hongkongin reaalisen BKT:n ja vähittäiskaupan vuosimuutos

Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2020/05 Näytä viikkokatsaus 2020/07