BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/07

Kiinan tilastoviraston mukaan BKT:n reaalinen kasvu jäi Sisä-Mongoliassa, Liaoningissä, Jilinissä, Hainanilla ja Chongqingissä yli 1 prosenttiyksikön niiden asettamaa tavoitetta hitaammaksi. Näillä alueilla talous kasvoi virallisten tilastojen mukaan 4–6 % vuotta aiemmasta. Useimmilla alueilla BKT kasvoi osapuilleen niiden tavoitteen mukaisesti. Kahden provinssin (Heilongjiang ja Tiibet) BKT-tilastoja ei ole vielä julkaistu.

Reilussa kymmenessä provinssissa BKT kasvoi reaalisesti viime vuonna 6–7 % ja toisessa reilussa kymmenessä provinssissa 7–9 %. Korkeimpia noin 9 prosentin kasvulukua raportoivat Yunnanin ja Guizhoun maakunnat, jotka kuuluvat taloudellisesti Kiinan köyhimpiin alueisiin.

Kiinan suurimmat provinssit ovat isojen valtioiden kokoisia. Guangdongin ja Jiangsun dollarimääräiset BKT:t olivat viime vuonna Espanjan ja Australian talouksien kokoisia. Manner-Kiinan 31 maakunnasta 19 on taloudeltaan Suomea suurempia.

Aluetilastojen luotettavuuteen on pitkään liittynyt epäluuloja. Talouskehitys on keskeisessä asemassa, kun aluepäättäjien toimintaa arvioidaan. Tämä luo painetta päästä tavoitteiden mukaisiin kasvulukemiin, jotka ovat usein koko maan tavoitetta korkeampia. Alueiden yhteenlaskettu painotettu talouskasvu onkin ollut poikkeuksetta nopeampaa kuin tilastoviraston koko maan virallinen kasvuluku. Viime vuosina muutamien maakuntien on paljastettu peukaloineen tilastojaan. Myös yritysten tiedetään ilmoittavan tilastovirastolle vääristeltyjä tilastoja.  


Näytä viikkokatsaus 2019/06 Näytä viikkokatsaus 2019/08