BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2019/07

Venäjän keskuspankin mukaan kotitalouksien lainakanta on kasvanut viimeiset kaksi vuotta. Kasvu kiihtyi merkittävästi viime vuoden aikana, ja kotitalouksien yhteenlaskettu lainakanta oli vuoden lopussa 14 900 mrd. ruplaa (220 mrd. USD). Tämä on 22 % enemmän kuin vuotta aiemmin.  Edellisen, vuosien 2011—2013, luottobuumin aikana luottojen vuosikasvu oli yli 30 %.  

Erityisen nopeasti viime vuonna kasvoi asuntolainojen määrä, mutta myös vakuudettomien kulutusluottojen kasvu oli ripeää. Lainakannan kasvu oli ripeintä Moskovan alueella ja Pietarissa sekä muutamilla Volgan federaatiopiirin alueilla, joissa kaikissa kasvoi nimenomaan asuntoluototus. Viime vuosien nopean kasvun seurauksena asuntoluottojen osuus kotitalouksien lainakannasta on kasvanut 43 prosenttiin. Lainoista alle prosentti on valuuttamääräisiä. 

Luottojen kysyntää tuki korkotason hienoinen lasku. Kotitalouksien ottamien yli vuoden mittaisten ruplamääräisten lainojen keskimääräinen korko oli joulukuussa 12,5 %, kun vuotta aiemmin korko oli 13,5 %. Myös yrityslainakanta kasvoi reippaasti, mutta kasvuvauhti (11 % vuoden takaa) jäi selvästi pienemmäksi kuin kotitalouksien lainakannan kasvu.


Näytä viikkokatsaus 2019/06 Näytä viikkokatsaus 2019/08