BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/44

Kotimaahan suuntautuvien toimitusten tuottajahintojen nousu on tänä vuonna nopeutunut ja se oli syyskuussa yli 14 % vuodentakaisesta. Kaivannaisteollisuudessa hintojen vuosimuutos on viime kuukausina ollut peräti noin 30−40 %.

Kahden edellisvuoden tapaan kaivannaisteollisuudessa kotimaahan toimitetun raakaöljyn hinta on noussut jyrkästi öljyn vientihinnan kanssa. Vientitullin takia kotimaisen hinnan taso pysyy kuitenkin vientihintaa paljon alempana. Kotimainen veroton tuottajahinta on viime vuosina ollut noin kolmanneksen halvempi kuin vientihinta.

Öljyn kotimainen hinta ja öljytuotteiden vientihinnat ovat nostaneet öljytuotteiden hintoja Venäjällä. Öljyn ja öljytuotteiden paino kotimaisissa tuottajahinnoissa on noin neljäsosa. Bensiinin hinnan noustua eri jakeluvaiheissa ripeästi keväällä hallitus alensi sen valmisteveroa loppuvuoden ajaksi.

Teollisuuden kotimaantoimitusten tuottajahintojen nousu

Lähde: Rosstat.

Kotimaan tuottajahinnat ovat nousseet vientihintoja seuraillen myös kemian teollisuudessa sekä metalli- ja metsäteollisuudessa. Näillä aloilla kotimaiset hinnat ovat viime kuukausina olleet 10−15 % vuodentakaista korkeammalla.


Näytä viikkokatsaus 2018/43 Näytä viikkokatsaus 2018/45