BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2018/39

Kiinan valtion kontrolloima maksukorttiyhtiö UnionPay aloittaa Eurooppaan laajenemisen Iso-Britanniasta myöntämällä aluksi elektronisia mobiilimaksukortteja yritysasiakkaille Aasian-matkailua varten. Myöhemmin suunnitteilla on myös UnionPay-luottokorttien liikkeeseen laskeminen Euroopassa kolmansien osapuolien kuten pankkien kautta. UnionPay on laajentunut viime vuosina kansainvälisesti lähinnä Aasiaan ja kehittyville markkinoille.

UnionPayn maksukortteja on liikkeellä 7 miljardia, mikä tekee yhtiöstä maailman suurimman maksukorttien liikkeellelaskijan. Lähes kaikki sen kortit ovat Manner-Kiinassa.

Kiina ilmoitti jo vuonna 2014, että se avaa luottokorttimarkkinoitaan ulkomaisille yhtiöille ja sallii niiden perustaa omia clearing-yhtiöitä. Ohjeet luvan hakemiseksi julkaistiin kuitenkin vasta viime vuonna, jolloin Kiina lupasi avata rahoitussektoriaan Yhdysvaltojen kanssa käymissään neuvotteluissa. Yksikään ulkomainen korttiyhtiö ei ole vielä saanut lupaa toimia itsenäisesti Kiinassa. Keväällä Wall Street Journal raportoi American Expressin saaneen ensimmäisenä ulkomaisena korttiyhtiönä Kiinan keskuspankin luvan toimia maassa. Lupa myönnettiin yhteistyöyritykselle, jonka toisena osapuolena on kiinalainen mobiilimaksuyhtiö Lianlian Group.

Mobiilimaksamisen yleistymisestä huolimatta myös Kiinan maksukorttimarkkina kasvaa yhä nopeasti, ja tammi-kesäkuussa korttimaksujen arvo kasvoi 37 % vuotta aiemmasta. Kesäkuun lopussa Kiinassa oli liikkeessä maksukorttien (pankkikorttien) rinnalla yhteensä 638 miljoonaa luottokorttia, ja luottokorttilainojen kanta nousi kolmanneksen vuotta aiemmasta 6 300 mrd. juaniin (950 mrd. USD).


Näytä viikkokatsaus 2018/38 Näytä viikkokatsaus 2018/40