BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/10

Maanantaina 5.3. alkaneen kansankongressin avajaispuheessaan pääministeri Li kertoi kuluvan vuoden tavoitteista. Kiina tavoittelee tänäkin vuonna "noin 6,5 prosentin" BKT:n kasvua ja inflaatiotavoitteen yläraja on viime vuoden tapaan 3 %. Sen sijaan tarkoista tavoitteista rahamäärän ja lainakannan kasvulle luovuttiin. Kaupunkeihin halutaan luoda 11 miljoonaa uutta työpaikkaa ja maaseudun köyhien määrää vähentää 10 miljoonalla.

Kiinan on toivottu jo pitkään luopuvan numeerisista BKT-tavoitteista, sillä nykytilanteessa ne vääristävät talouspolitiikan mitoitusta. Kiina pitää kuitenkin vahvasti kiinni tavoitteesta kaksinkertaistaa BKT vuoden 2010 tasolta vuoteen 2020 mennessä, mikä vaatii yli 6 % kasvua tulevat vuodet. Tämä johtaa jo ennestään vaikean velkatilanteen pahenemiseen ja rahoitusjärjestelmän riskien kasvuun.

Kiina asetti ensi kertaa tavoitteen myös kaupunkialueiden kyselytutkimuksiin perustuvalle työttömyysasteelle. Tämän mm. siirtotyöläiset huomioivan työttömyysasteen odotetaan olevan kuluvana vuonna alle 5,5 %. Kyselyihin perustuvaa työttömyysastetta on julkaistu 31 kaupunkialueelle vuodesta 2016 lähtien ja se on pysynyt hyvin tasaisena 4,8–5,1 % välillä. Tilastovirasto kerää myös kyselytutkimuksiin perustuvaa koko maan kattavaa työttömyysastetta, mutta sitä on julkaistu vain satunnaisesti. Kattavammat työttömyystilastot ovat tärkeitä politiikan mitoittamiseksi erityisesti, jos BKT:n kasvutavoitteen merkitystä haluttaisiin vähentää.

Kansankongressin kokous kestää maaliskuun loppupuolelle. Kokouksen aikana on tarkoitus julkistaa useita merkittäviä nimityksiä ja hyväksyä muutoksia perustuslakiin kuten presidentin toimikausien määrän rajoituksen poistaminen.


Näytä viikkokatsaus 2018/09 Näytä viikkokatsaus 2018/11