BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/35

Kesäsato kasvoi noin prosentin heikon edellisvuoden (-1 %) jälkeen, mutta oli silti vuoden 2015 ennätyssatoa pienempi. Kesäsato kattaa yleensä hieman alle neljänneksen Kiinan vuotuisesta sadosta ja se koostuu erityisesti riisistä, maissista, vehnästä, pavuista ja mukulakasveista kuten perunasta. Kesäsato kääntyi kasvuun vaikka viljelypinta-ala laski pienimmilleen sitten kesän 2009, mikä siivitti hehtaarikohtaisen tuoton kaikkien aikojen ennätykseensä.

Kiina alkoi lisätä tukea kotimaiselle maataloustuotannolle vuonna 2003, jonka jälkeen kesäsadon hehtaarikohtainen tuotto on kasvanut lähes 40 % ja vuosittainen sato noin 45 %. Lannoitteita ja kastelua on lisätty ja tuottajia on tuettu etukäteen ilmoitetuilla takuuhinnoilla, joilla valtio on ostanut tuotteita varmuusvarastoihinsa. Takuuhintojen alkuperäinen tarkoitus oli vakauttaa tuottajien tulokehitystä, mutta niiden seurauksena valtion reserviostoista tuli vähitellen monien maataloustuotteiden pääasiallinen myyntikanava. Kun maailmanmarkkinahinnat ovat viime vuosina laskeneet, ero Kiinan takuuhintoihin on kasvanut ja valtion reservivarastot ovat paisuneet. Valtio on tehnyt huomattavia tappioita, kun osa liiallisista reserveistä on homehtunut käyttökelvottomaksi ja osa myyty tappiolla eteenpäin. Korkeat takuuhinnat myös rapauttavat tuotannon kilpailukykyä. Esimerkiksi maissin hintalattia johti kotimaisen maissin kulutuksen pienentymiseen ja tuonnin kasvuun.

Ongelmaan tartuttiin poistamalla puuvillan, soijapavun ja maissin takuuhinnat vaiheittain vuosina 2014–16. Hintatakuu annetaan enää vain vehnälle ja riisille, joiden takuuhintojen poistoa on spekuloitu kuluvan kesän aikana. Vehnän osalta tilanne on erityisen hankala, sillä ennusteiden mukaan vehnäreservien suhde Kiinan vuotuiseen kulutukseen tulee ensi vuonna nousemaan 110 prosenttiin (kaikkien maiden keskiarvo noin 20 %), vaikkakin osan reserveistä oletetaan olevan pilaantuneita. Kiinan vehnätarjonta (reservit ja tuotanto) tulee olemaan noin puolet globaalista vehnätarjonnasta. Ulkomaat ovat huolestuneita takuuhintojen poistamisesta, sillä Kiinan ylituotannon pelätään vyöryvän maailmanmarkkinoille ja polkevan hintoja. Toistaiseksi kuitenkin hinnoiltaan vapautettujen maissin ja puuvillan vienti on lähes olematonta verrattuna muihin suuriin tuottajamaihin.


Näytä viikkokatsaus 2017/34 Näytä viikkokatsaus 2017/36