BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/35

Kiinan hallitus julkaisi elokuussa uuden ohjeistuksen ulkomaille suuntautuville suorille sijoituksille, jossa investoinnit jaotellaan kannustettaviin, rajoitettuihin ja kiellettyihin. Sijoituksia eritoten infrastruktuuriprojekteihin, jotka voidaan liittää presidentti Xin Silkkitie-hankkeeseen, kannustetaan. Niin ikään rohkaistavien investointien listalla ovat korkean teknologian teollisuus, maatalous ja energiasektori.

Rajoitettuja toimialoja ovat kiinteistöt, hotellit, viihdeteollisuus ja urheilu, joille sijoittaakseen yritys tarvitsee erityisluvan. Viranomaisten mukaan kyseisille toimialoille on virrannut viime vuosina "epärationaalisia" investointeja eli sijoituksia, jotka eivät ole yrityksen ydintoimialaa ja joiden päätarkoituksena on viedä pääomaa ulos maasta. Myös huolet sijoitusten kannattavuudesta ja niihin liittyvistä riskeistä ovat lisääntyneet, ja investointeja näille aloille on käytännössä rajoitettu jo viime vuoden lopulta lähtien. Erityisesti yksityiset suuryritykset ovat olleet tarkkailun kohteena, ja eräät yritykset ovat jo joutuneet luopumaan ostohankkeistaan.

Kokonaan kiellettyjä sijoituskohteita ovat mm. uhkapeliyritykset ja kansallista turvallisuutta vaarantavat hankkeet.

Kiinan kauppaministeriön tilastojen mukaan maasta ulos suuntautuvat suorat sijoitukset (pl. rahoitussektori) ovat vähentyneet alkuvuonna yli 40 % viime vuoden vastaavasta ajasta, jolloin sijoituksia tehtiin ennätysmäärä. Rhodium Groupin mukaan viime vuodesta poiketen kuluvana vuonna valtionyritykset ovat vastanneet suurimmasta osasta ulkomaisia sijoituksia. Kiinalaisen ChemChinan vuonna 2016 alkanut ostoprosessi sveitsiläisestä maatalousyhtiö Syngentasta on saatu päätökseen, ja heinäkuussa ChemChina omisti yli 98 % yhtiön osakepääomasta. Kaupan arvo on noin 43 mrd. dollaria eli neljänneksen Kiinan koko viime vuoden ulkomaista suorista sijoituksista. Syngenta-kaupan tilastointiajankohta on kuitenkin vielä epäselvä, mutta se vaikuttaa siis huomattavasti ulkomaisten sijoitusten virtojen muutoksiin. Mikäli kauppa lasketaan mukaan tämän vuoden suoriin sijoituksiin, on niiden arvo pysynyt alkuvuonna viime vuoden tasolla.


Näytä viikkokatsaus 2017/34 Näytä viikkokatsaus 2017/36