BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/15

Presidentti Xi Jinping ilmoitti huhtikuun alussa, että Pekingistä noin 130 km etelään perustetaan Xiongan "uusi alue", minkä on tarkoitus vahvistaa Pekingin, Hebein ja Tianjinin provinssien kehitystä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan alue saa saman statuksen kuin mitä on 1980-luvulla perustetulla Shenzhenin erityistalousalueella ja 199o-luvulla perustetulla Shanghain Pudongin "uudella alueella". Pääkaupungin ja viereisten provinssien kehittämisen ohella Xionganin eritysalueen on määrä toimia uudistusten koealueena sekä kaupungistumisen ja kaupunki-infrastruktuurin mallina.

Xiongan-hankkeen aikaväli on pitkä, mutta presidentti Xin roolin takia usko siihen näyttää vahvalta. Alueen perustamista koskevan uutisoinnin jälkeen alueen asuntojen hinnat nousivat rajusti. Myös kymmenien hankkeesta mahdollisesti hyötyvien yritysten pörssikurssit nousivat. Reaktiot kertovat osaltaan Kiinan markkinoiden nykyisestä luonteesta.

Erilaisia kokeiluja varten Kiinaan on perustettu erityistalousalueita ja "uusia alueita". Xiongan on Caixinin mukaan 19. "uusi alue". Näiden lisäksi vuodesta 2013 lähtien maahan on perustettu erilaisia vapaakauppa-alueita, joiden määrä on huhtikuun alussa aloittaneiden seitsemän uuden alueen jälkeen 11. Erilaisilla kokeilualueilla ei ole kuitenkaan enää samalaista merkitystä talouskasvulle ja reformipolitiikalle kuin mitä oli aikoinaan Shenzhenillä ja Pudongilla. Kokeilualueet muokkaavat olemassa olevaa järjestelmää ja auttavat joidenkin reformien valmistelussa, mutta ne eivät voi korvata kipeästi tarvittavia koko maan kattavia markkinareformeja.


Näytä viikkokatsaus 2017/14 Näytä viikkokatsaus 2017/16