BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/13

Viime vuoden lopulla OPEC ja Venäjä sekä eräät muut öljyntuottajamaat sopivat rajoittavansa öljyn tuotantoaan tammi-kesäkuussa yhteensä vajaat 1,8 milj. tynnyriä päivässä (mbd). Sopimuksen toteutumista seuraava komitea arvioi viime viikolla maiden tuotannon vähentyneen kokonaisuudessaan lähes suunnitellusti. Komitea ei vielä antanut suositustaan siitä, pitäisikö rajoituksia jatkaa loppuvuodelle.

Venäjä sitoutui vähentämään tuotantoaan asteittain yhteensä 0,3 mbd viime lokakuun tasosta. Venäjän energiaministeri Novakin mukaan tuotantoa on maaliskuun loppuun mennessä sovittu vähennettävän 0,2 mbd ja viime viikon lopulla siitä oli toteutettu 0,185 mbd.

Öljyn tilastointiin liittyvien ongelmien vuoksi (kts. BOFIT Policy Brief 3/2017) on vaikea arvioida täsmällisesti, supistuuko Venäjän öljyn tuotanto sovitusti, mutta useimpien tietojen mukaan se oli tammi-helmikuussa 0,12–0,15 mbd pienempi kuin viime lokakuussa. Lokakuun tuotanto tosin oli ennätystasolla. Vaikka tammi-helmikuun tuotanto oli sitä pienempi, se kasvoi vuotta aiempaan verrattuna. Lisäksi on vaikea erottaa varsinaisten leikkausten ja normaalin kausivaihtelun vaikutuksia tuotannon supistumiseen.

Tuotannon supistuminen sovitusti voi olla tärkeää Venäjän ja OPEC-maiden suhteiden kannalta, mutta maailman öljymarkkinoihin sen suora vaikutus on pieni. Helmikuussa maailmassa tuotettiin noin 96 mbd öljyä, joten Venäjän lupaaman vähennyksen osuus siitä on 0,3 %. Viime viikkoina öljyn hinta on laskenut hieman mm. Pohjois-Amerikan tuotannon ja varastojen kasvun vuoksi.

Venäjän öljyntuotanto (sis. kond.) eri lähteiden mukaan, mbd

* Minenergo ja Rosstat tammi-helmikuun toteutuma, IEA ja OPEC 1Q arvio


Näytä viikkokatsaus 2017/12 Näytä viikkokatsaus 2017/14