BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/09

Tullin tilastojen mukaan tavaravienti Kiinaan kasvoi viime vuonna 5 % 2,7 mrd. euroon. Tuonti Kiinasta kasvoi 1 % ja oli 4,1 mrd. euroa. Kiinan-kaupan alijäämä pieneni edellisvuodesta ja oli 1,4 mrd. euroa.

Kiina nousi viime vuonna Suomen 6. suurimmaksi vientimarkkinaksi (5 % koko viennistä). Vienti Hongkongiin oli viime vuonna 170 milj. euroa, 0,3 % Suomen koko viennistä. Vienti Taiwaniin on samaa suuruusluokkaa. Tuontimaana Kiina on Suomen 4. suurin runsaan 7 prosentin osuudella.

Suomen Kiinan-viennistä viidennes oli sellua. Selluvienti Kiinaan kasvoi viime vuonna 13 %. Turkisviennin arvo puolittui edellisvuoteen verrattuna ja samoin kävi turkisviennille Kiinaan. Viime vuonna turkikset kattoivat 5 % Kiinan-viennistä, kun vuonna 2015 osuus oli 11 %. Vajaa puolet Suomen turkisviennistä menee Kiinaan. Erilaisten koneiden, kojeiden ja laitteiden vienti kasvoi 8 % ja oli 43 % koko viennin arvosta. Tuonnin rakenteessa ei tapahtunut muutoksia. Yli puolet Suomen Kiinan-tuonnista on koneita, kojeita ja laitteita sekä runsaat 15 % vaatteita ja jalkineita.

Tilastokeskuksen majoitustilaston mukaan kiinalaismatkailijoiden yöpymiset suomalaisissa majoitusliikkeissä lisääntyivät viime vuonna 27 % ja ylittivät ensi kerran japanilaisten yöpymiset. Kaikkien ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat 5 %. Viime vuonna kaikista Suomeen saapuneista ulkomaisista matkailijoista 6 % oli Kiinasta.

Suomen vienti tärkeimpiin maihin, %-osuus koko viennin arvosta

Lähde: Suomen tulli ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2017/08 Näytä viikkokatsaus 2017/10