Siirry sisältöön

BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/51

Yksityisen asuntomarkkinayritys SouFunin tilastojen mukaan asunnot Kiinan kaupungeissa olivat marraskuussa keskimäärin 19 % vuodentakaista kalliimpia. Suurissa kaupungeissa asuntojen hintojen nousu on kuluvana vuonna ollut yhä laaja-alaisempaa, sillä 87:ssä otoksen 99 kaupungista hinnat ovat nyt korkeammalla kuin vuosi sitten. Asuntomarkkinoiden kehitys on kuitenkin epätasaista Kiinan eri alueiden välillä. Hintojen nousu on ollut nopeinta Kiinan suurissa kaupungeissa, mikä on johtunut pääasiassa sijoittajien ryntäyksestä näille markkinoille.

Edelliskuukauteen verrattuna hintojen nousu on kuitenkin tasoittunut isoissa kaupungeissa, mikä voi kieliä yleisestä nopean hinnannousun päättymisestä. Kiinan tilastoviraston mukaan asuntojen keskihinnat useissa suurissa kaupungeissa (ml. Peking, Shanghai ja Shenzhen) olivat marraskuun puolivälissä hieman alemmalla tasolla edelliskuuhun verrattuna. Vuodentakaiseen nähden hinnat ovat näissä kaupungeissa kuitenkin yhä liki 30 % korkeammalla.   Kiinteistöhintojen nousua on pidetty yhä suurempana riskinä Kiinan taloudelle ja hinnannousua on yritetty rajoitta monin keinoin. 

Kiinteistöjen myynnin kasvu hidastui marraskuussa, ja pinta-alalla mitaten asuntoja myytiin 8 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Vielä alkuvuonna asuntomyynti kasvoi keskimäärin 30 prosentin vauhtia. Myös kiinteistörakentamisen kasvu on hidastunut alkuvuodesta. Valmistunut rakennuspinta-ala kasvoi tammi-marraskuussa 6 % viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja uudet rakennusaloitukset 8 %. Myyntiä odottavien asuntojen määrä laski tammi-maaliskuussa pinta-alalla mitaten viime vuodesta.