Siirry sisältöön

BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/51

Joulukuun puolivälissä pidetyn talouskysymyksiin keskittyvän työkonferenssin julkilausumassa korostetaan tavanomaiseen tapaan vakauden säilyttämistä ja uudistusten edistämistä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan työkonferenssissa varoitettiin tiettyjen alojen liikakapasiteetista ja rahoitussektorilla kumuloituneista ongelmista. Näiden hallitsemiseksi kokouksessa painotettiin ylikapasiteetin, varastojen ja velkatasojen leikkaamista sekä yritysten kustannusten alentamista. Varsinaisista reformeista esiin nousi valtionyritysten osittainen yksityistäminen. Yksityisen pääoman toivotaan parantavan valtionyritysten tehokkuutta sähköntuotannossa, öljy- ja kaasuteollisuudessa, rautateillä, lentoliikenteessä, tietoliikenteessä ja sotilasteollisuudessa.

Finanssipolitiikka jatkuu kokouksesta annettujen lausuntojen perusteella elvyttävänä, mutta ”vakaaksi ja neutraaliksi” kuvattu rahapolitiikka jättää paljon arvaamisen varaan. Hallitus on kuitenkin huolissaan asunto- ja rahoitusmarkkinakuplista ja velkaantumisesta, mitkä rajoittavat elvytysvaraa. Valuuttakurssin vakauden korostaminen samalla kun siihen luvataan lisää joustoa kuvastaa valuutan ulosvirtauksen ja juanin heikkenemisen nykytilanteessa aiheuttamia ristiriitoja ja paineita. Päättäjät eivät näytä olevan yksimielisiä siitä, miten nykytilanteessa tulisi edetä.

Joidenkin arvioiden mukaan suuria muutoksia talous- ja reformipolitiikkaan ei ole odotettavissa ennen ensi vuoden jälkipuoliskolla pidettävää puoluekonferenssia. Muiden henkilövalintojen ohella konferenssissa valitaan vaihtovuoroiset jäsenet 7-jäseniseen politbyroon pysyväiskomiteaan.