Siirry sisältöön

BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/51

Marraskuussa kausitasoitettu ja työpäiväkorjattu teollisuustuotanto lisääntyi tuntuvasti edellisestä kuukaudesta. Rosstatin tarkistettujen tietojen mukaan loka-marraskuussa tuotanto lisääntyi yli prosentin, ja tuotantoa oli marraskuussa pari prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaivannaisteollisuuden kausitasoitettu tuotanto pysyi marraskuussa ennallaan, mutta nousi vuoden 2015 heikkoa marraskuuta tuntuvasti suuremmaksi. Kaivannaisteollisuuteen sisältyvä raakaöljyn tuotanto oli jo alkusyksyllä huippulukemissa, ja loka-marraskuussa tuotanto kasvoi entisestään. Raakaöljyä tuotettiin loka-marraskuussa yli 3 % enemmän kuin vuosi sitten. Lisäksi maakaasun tuotanto kasvoi marraskuussa epätavallisen voimakkaasti.

Jalostusteollisuuden tuotanto lisääntyi marraskuussa ripeämmin kuin pitkään aikaan ja ylsi 2,5 prosenttia vuodentakaista suuremmaksi. Viime kuukausina jalostusteollisuuden tuotantoa ovat kasvattaneet lähinnä samat menestyjäalat kuin aiemminkin tänä vuonna eli kemian teollisuus sekä kumi- ja muoviteollisuus. Sen sijaan metallien ja rakennusmateriaalien tuotanto on ollut vielä viime kuukausinakin vaisua.

Vähittäiskaupan kausitasoitettu myynnin määrä sen sijaan jatkoi yhä luisuaan marraskuussa ja pysyi 4 % pienempänä kuin vuotta aiemmin. Myös kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot vähenivät edelleen.

Kaiken kaikkiaan puolisentoista vuotta kestänyttä talouden taantumaa Venäjällä on lieventänyt lähinnä kolme perustuotannon alaa. Kaivannaisteollisuuden tuotanto on kyseisellä jaksolla vähentynyt vain vuoden 2015 parina kevätkuukautena lievästi ja kasvanut tuntuvasti tänä vuonna. Myös sähköntuotanto on tänä vuonna lisääntynyt. Maataloustuotanto on puolestaan kasvanut niin viime kuin tänä vuonnakin. Tätä kuvaa vahvistavat myös tuoreimmat tiedot BKT:n tuotantoeristä, joissa vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä kuten myös kolmannella neljänneksellä kasvua vuodentakaisesta osoittivat lähinnä maatalous, kaivannaisteollisuus ja sähkösektori.


Näytä viikkokatsaus 2016/50