BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/48

YK:n alaisen WIPO:n (World Intellectual Property Organization) tuoreen katsauksen mukaan Kiinan patenttitoimistoon jätettiin viime vuonna yli 1 100 000 patenttihakemusta. Kun patenttihakemusten lukumäärä kasvoi maailmassa edellisvuodesta 8 %, Kiinassa kasvu oli 19 %. Kiinan merkityksen kasvua tutkimus- ja tuotekehitysrintamalla kuvaa se, että sen patenttitoimiston vastaanottamien hakemusten määrä oli lähes yhtä suuri kuin kolmen seuraavaksi suurimman toimiston (Yhdysvallat, Japani, Korea) saamien hakemusten yhteenlaskettu määrä. Kiinan patenttitoimisto otti vastaan myös ylivoimaisesti eniten tuotemerkkejä ja teollisen muotoilun suojaa koskevia hakemuksia. 

Viime vuonna maailmassa myönnettiin yli 1,2 miljoonaa patenttia, mikä on 5 % enemmän kuin vuonna 2014. Kasvu tuli pääasiassa Kiinasta. Kiinan patenttitoimisto nousikin lähes 360 000 myönnetyllä patentilla maailman suurimmaksi patenttitoimistoksi ohi Yhdysvaltojen. Maailmassa oli viime vuonna voimassa arviolta 10,6 miljoonaa patenttia, joista Yhdysvalloissa 25 %, Japanissa 18 % ja Kiinassa 14 %. 

Kiinassa valtio ja paikallishallinto tukevat voimakkaasti patenttien hakemista, mikä on johtanut määrän korostumiseen laadun sijaan. Lisäksi kiinalaiset hakevat edelleen patentteja lähinnä kotimaassa ja ovat ulkomailla tehtyjen patenttihakemusten määrällä mitaten vielä selvästi mm. Yhdysvaltojen, Japanin ja Saksan takana. Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että Kiina kehittyy nopeasti niin laadullisesti kuin kansainvälistymisen osalta. Kiinalaiset telealan jätit Huawei ja ZTE ovat jo vuosikausia olleet kolmen suurimman kansainvälisiä patentteja (PCT) hakeneiden yritysten joukossa.

Kiinan tutkimus- ja tuotekehitysmenot olivat viime vuonna 2,1 % suhteessa BKT:hen. Yhdysvalloissa ne ovat 2,7  % ja OECD-maissa keskimäärin noin 2,4 % BKT:stä.


Näytä viikkokatsaus 2016/47 Näytä viikkokatsaus 2016/49