BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/48

Pääministeri Medvedev totesi viime viikolla pidetyssä kokouksessa palkkarästien summan olevan alle prosentti seurannan piirissä olevien yritysten kuukausittaisesta palkkasummasta. Marraskuun alussa näillä yrityksillä oli palkkarästejä noin 70 000 ihmiselle eli niin ikään alle prosentille niiden työntekijöistä. Palkkarästit ovat nykyisen taantuman aikana lisääntyneet suhteellisen lievästi, ja puolet niistä on keskittynyt jalostavan teollisuuden yrityksiin. Rästeistä vajaat 30 % oli yrityksillä, jotka ovat konkurssimenettelyssä.

Sosiaaliasioista vastaavan varapääministeri Olga Golodetsin mukaan rästit nousevat toisinaan kuukauden aikana yli nelinkertaisiksi verrattuna kuukauden tilastointiajankohtaan. Golodets totesi työvoimavirastojen ratkovan kuukausittain lähes 800 000 työntekijän palkanmaksukysymyksiä.

Hallitus hakee asiaan pysyvämpiä ratkaisuja. Medvedev viittasi työnantajien maksamien sakkojen nousuun ja työntekijöiden saamien korvaussummien sekä viivästyskorkojen korotuksiin. Golodetsin mukaan harkinnassa on ehdotus nostaa palkkojen saantioikeus verojen edelle konkursseissa.

Medvedev muistutti myös 1990-luvun kovista kokemuksista ja pitkistä rästiselvittelyistä. Palkkarästejä olikin esimerkiksi vielä vuonna 2004 suunnilleen kymmenesosa seurattujen yritysten kuukausittaisesta palkkasummasta, ja näissä yrityksissä oli palkkarästien rasittamia työntekijöitä noin 4 miljoonaa. Vuoden 2009 lamassa rästien osuus palkkasummasta nousi noin kahteen prosenttiin ja palkkarästien alla eläneiden työntekijöiden määrä puoleen miljoonaan.


Näytä viikkokatsaus 2016/47 Näytä viikkokatsaus 2016/49