BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/49

Presidentti Putin piti vuosittaisen linjapuheensa viime viikolla Kremlin saliin kokoontuneille Duuman ja Liittoneuvoston jäsenille sekä kutsuvierasjoukolle. Viime vuosista poiketen puheen pääpaino oli kotimaan politiikassa. Koulutus, terveydenhoito ja talouskasvun edellytykset nousivat puheen keskeisiksi teemoiksi.

Yksi puheen keskeinen viesti oli, että talouskasvun edellytykset eivät riipu ulkoisista tekijöistä vaan Venäjän sisäisistä ongelmista. Ellei rakenteellisiin ongelmiin puututa, talouden kasvu uhkaa hyytyä pidemmäksi aikaa. Presidentti Putin kiinnitti huomiota mm. aluetason vaihtelevan lainsäädännön yhdenmukaistamisen, säätelyviranomaisten toiminnan tehostamisen sekä korruption vastaisen taistelun tärkeyteen. Puheessa nousi esille myös terveen pankkisektorin ja hyvän valvonnan merkitys rahoituksen välittymiselle ja investointien rahoitukselle Venäjällä. Puheen lopulla Putin otti vielä esille tuoreen tiede- ja teknologiastrategian, jonka tavoitteena on merkittävä digiloikka Venäjän taloudessa.

Puheessa mainitut talouden ongelmat ja teemat ovat pitkään olleet hyvin tiedossa. Puhe ei sisältänyt konkreettisia ehdotuksia tai uusia avauksia asioiden korjaamiseksi.


Näytä viikkokatsaus 2016/48 Näytä viikkokatsaus 2016/50