BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/48

Öljy- ja kaasusektorin yritykset valtasivat jälleen Ekspert-lehden vuosittain julkaiseman Venäjän 400 suurimman yrityksen listan kärkipaikat. Kaikkien listalle päässeiden 21 öljy- ja kaasusektorin yrityksen yhteenlaskettu osuus suurimpien yritysten liikevaihdosta oli lähes kolmannes ja voitoista peräti kaksi kolmannesta. Alan yritysten kannattavuutta tuki ruplan heikentyminen, joka pehmensi öljyn hinnan laskun vaikutusta.

Suurimpien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi viime vuonna 13 % ja oli 61 000 mrd. ruplaa (1 000 mrd. dollaria). Tärkeimmistä toimialoista liikevaihto kasvoi eniten kemianteollisuudessa (lähes 30 %) ja vähiten koneenrakennuksessa (runsaat 2 %). Koneenrakennus oli ainoa tappiollinen toimiala suurimpien yritysten joukossa pitkälti autoteollisuuden heikon kehityksen vuoksi.

Valtionyritysten osuus suurimpien yritysten liikevaihdosta supistui hieman ja oli vajaat 40 %. Ulkomaiset yritykset vastasivat runsaasta kymmenyksestä suurimpien yritysten liikevaihdosta. Suurimmat ulkomaiset yritykset toimivat kuluttajasektoreilla kuten televiestinnässä ja kaupassa.

201648_v1.PNG


Näytä viikkokatsaus 2016/47 Näytä viikkokatsaus 2016/49