BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/48

Heinä-syyskuussa tavaraviennin arvo oli 8 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Syyskuussa vienti jäi 3 % alle viime vuoden tason. Pääosa viennistä koostuu yhä koneista ja laitteista sekä kemiallisista tuotteista. Supistuminen jatkui lähes kaikissa tuoteryhmissä Venäjän vähenevän kysynnän ja heikon ruplan vuoksi. EU:n pakotteiden suora vaikutus vientiin on rajallinen, sillä ne koskevat vain 0,5 % viennistä. Venäjän tuontikieltojen alaisten elintarvikkeiden osuus oli noin 5 % Venäjän-viennistä ennen kieltoja, mutta nyt niiden vienti on tyrehtynyt lähes täysin. Presidentti Putin totesi hiljattain, että tuontikieltoja pyritään jatkamaan mahdollisimman pitkään. 

Matkailupalveluiden viennissä on pieniä merkkejä elpymisestä, sillä venäläismatkailijoiden yöpymiset suomalaisissa majoitusliikkeissä kääntyivät syyskuussa kasvuun ensimmäistä kertaa lähes kolmeen vuoteen. Venäjältä Suomeen suuntautuvat rajanylitykset ovat kuitenkin vähentyneet edelleen hieman. Huhti-kesäkuussa koko palveluvienti Venäjälle supistui vielä kolmanneksella vuotta aiemmasta. 

SVKK:n kyselyn mukaan 40 % sekä Venäjällä toimivista että sinne vievistä suomalaisyrityksistä uskoo Venäjän-myyntinsä kasvavan tulevien kuuden kuukauden aikana ja enää 10 % odottaa supistumista. Erityisesti vientiyritykset, mutta myös Venäjällä toimivat yritykset kokevat ruplan kurssin selvästi suurimmaksi ongelmaksi Venäjällä.

Team Finlandin tuoreen kyselyn mukaan suomalaisyritykset kohtaavat eniten kaupan esteitä Venäjällä. Esteitä raportoitiin Venäjällä yli kaksinkertainen määrä suhteessa Kiinaan, jossa niitä oli toiseksi eniten. Venäjän osuus kaupan esteistä on myös kasvanut (osin pakotteiden vuoksi). Merkittävimpiä esteitä olivat ongelmat tullausmenettelyissä.

Suomen tavaratuonnin arvo Venäjältä supistui heinä-syyskuussa 2 % vuotta aiemmasta. Syyskuussa se oli samalla tasolla kuin vuosi sitten. Tuonti koostuu pääosin öljystä. Palvelutuonti oli huhti-kesäkuussa vuodentakaisella tasollaan.

Viime vuonna Suomen tavaravienti Venäjälle oli 3,3 mrd. euroa ja palveluvienti 1,2 mrd. euroa. Molemmat supistuivat 30 % vuotta aiemmasta. Tavaratuonti Venäjältä oli 5,6 mrd. euroa ja palvelutuonti 0,6 mrd. euroa. Venäjän osuus Suomen koko tavara- ja palveluviennistä oli viime vuonna vajaat 6 % ja tuonnista 8 %.


Näytä viikkokatsaus 2016/47 Näytä viikkokatsaus 2016/49