BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/46

Federaation tutkintakomitea ilmoitti 15.11. yöllä, että talousministeri Aleksei Uljukajev on pidätetty. Myöhemmin komitea sanoi, että Uljukajevia syytetään lahjuksen vastaanottamisesta ja kiristämisestä. Tutkintakomitean johtamisesta vastaa Venäjän presidentti. Komitea totesi, että sen tutkinnan mukaan Uljukajev on vaatinut valtion öljyjätti Rosneftiltä rahaa sen vastineeksi, että Rosneft on saanut myönteisen kannan voidakseen ostaa myynnissä olleet hieman yli 50 % valtion öljy-yhtiö Bashneftin osakkeista. Tiedotteen mukaan Uljukajev oli myös esittänyt uhkauksia Rosneftin toiminnan vaikeuttamisesta, ja Rosneft oli puolestaan ilmoittanut ministerin saaneen lahjuksena 2 miljoonaa US-dollaria.

Venäjällä pidätys on herättänyt tyrmistystä ja epäilyjä pidätyksen motiiveista mm. liike-elämän eräiden johtohahmojen taholla. Pääministeri Medvedev totesi pidätyksen olevan raskas tapahtuma, vaikka hän korosti toimijoiden tasavertaisuutta lain edessä. Riippumatta asian todellisesta luonteesta, pidätys kertoo Venäjän toimintaympäristön ongelmista.

Uljukajevilla on merkittävä työura. Hän on toiminut ensimmäisenä varafinanssiministerinä 2000–2004, keskuspankin ensimmäisenä varapääjohtajana vastuualueena rahapolitiikka 2004–2013 ja talousministerinä kesästä 2013.


Näytä viikkokatsaus 2016/45 Näytä viikkokatsaus 2016/47