BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/45

Pörssilistatut kiinalaispankit ovat viime viikkoina julkistaneet kolmannen neljänneksen tuloksiaan. Suurten pankkien talletus- ja lainakorkojen marginaali on kaventunut edelleen ja niiden tulot ovat jatkaneet pienentymistään. Pankit ovat kuitenkin samalla karsineet menojaan vähentämällä mm. henkilökuntaa. Useimmat niistä ovat pienentäneet myös varauksiaan. Näin pankit onnistuivat pitämään kiinni voitoistaan, joiden kasvu tosin jäi vaatimattomaan 0–2 prosenttiin vuotta aiemmasta. Myös keskisuurissa listatuissa pankeissa tulot ovat pienentyneet ja menoja on leikattu.

Suurten pankkien hoitamattomat saamiset lisääntyivät edelleen pois lukien China Construction Bank (CCB), joka ilmoittaa hoitamattomien saamisten hieman pienentyneen. Roskaluottojen osuus lainakannasta on neljässä suuressa pankissa edelleen melko pieni 1,5–2,4 %. Todellisten lukujen epäillään olevan selvästi suuremmat, sillä pankkien arvellaan olevan haluttomia kirjaamaan lainojaan hoitamattomiksi ja myöntävän uusia lainoja vanhojen lainojen maksamiseen.

Pankkitoiminnan säännöt Kiinassa edellyttävät pankeilta 150 prosentin varauksia suhteessa hoitamattomiin saamisiin. Suurista pankeista vaatimuksen täyttää reilusti vain Agricultural Bank of China (ABC), jonka varaukset ovat pienemisestä huolimatta edelleen 173 %. Bank of Chinan varaukset ovat 157 %. CCB:n suhde varaukset laskivat 149 prosenttiin ja Industrial and Commercial Bank of Chinan (ICBC) 136 prosenttiin. CCB:n ja ICBC:n sääntörikkomusten seuraukset ovat hämärän peitossa, ja viranomaisten tiedetään pohtivan vaatimusten keventämistä. Keskisuurilla ja pienillä pankeilla varaukset ovat suuria pankkeja korkeammat, joskin ne ilmoittavat arveluttavan matalia hoitamattomien luottojen määriä.

Suuret kiinalaispankit ovat lisänneet tuntuvasti läsnäoloaan ulkomailla viimeisen 10 vuoden aikana. Ongelmiltakaan ei ole aina vältytty. Marraskuussa New Yorkin osavaltion viranomaiset määräsivät ABC:lle yli 200 miljoonan dollarin sakon rahanpesuun liittyvistä rikkomuksista.


Näytä viikkokatsaus 2016/44 Näytä viikkokatsaus 2016/46