BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/46

Tavaratuonnin dollarimääräinen arvo kasvoi heinä-syyskuussa lähes 6 % vuotta aiemmasta. Vuositasolla tuonti kasvoi ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Kasvun taustalla oli koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden tuonti, joka lisääntyi viidenneksellä vuotta aiemmasta. Voimakas kasvu heijastaa osittain kysyntää yksittäisistä investointiprojekteista (esimerkiksi Jamalin niemimaalle rakenteilla oleva LNG-tuotantolaitos). Myös tekstiilien tuonti kasvoi hieman, mutta muissa suurimmissa tuoteryhmissä tuonti supistui edelleen.

Tuontikysyntää on tukenut myös ruplan vahvistuminen tänä vuonna. Heinä-syyskuussa ruplan kauppapainotettu reaalikurssi oli 5 % vahvempi kuin vuotta aiemmin. Gaidar-instituutti arvioikin ruplan vahvistumisen pysäyttäneen jo ennestään heiveröiset tuonninkorvausyritykset Venäjällä. Tuonnin osuus kulutuksesta on tänä vuonna kääntynyt kasvuun useimmissa tuoteryhmissä. Monissa tuotteissa se tosin kasvoi ruplan heikentyessäkin, koska kotimaisia korvaavia tuotteita ei ole. 

Venäjän tavaraviennin supistuminen hidastui edelleen heinä-syyskuussa. Sen arvo oli kuitenkin yhä 9 % pienempi kuin vuotta aiemmin lähinnä matalamman öljyn hinnan vuoksi. Ural-öljyn keskimääräinen tynnyrihinta oli tämän vuoden heinä-syyskuussa 44 dollaria, kun se vuotta aiemmin oli 50 dollaria. Muun kuin öljyn ja kaasun viennin arvo kääntyi kuitenkin hienoiseen kasvuun. Vientimäärien kehitys oli jälleen vaihtelevaa. Tärkeimmistä tuotteista raakaöljyn vientimäärä kasvoi edelleen 4 % vuotta aiemmasta ja öljytuotteiden viennin pitkään jatkunut supistuminen pysähtyi.        

Tammi-syyskuussa Venäjän tavaratuonnin arvo oli 136 mrd. dollaria eli 4 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Tavaraviennin arvo supistui lähes neljänneksellä vuotta aiemmasta ja oli 200 mrd. dollaria. Tuonnista lähes 40 % oli peräisin EU:sta, kolmannes Aasiasta ja runsas kymmenys IVY-maista. Viennissä EU:n osuus oli lähes puolet, Aasian osuus runsas viidennes ja IVY-maiden osuus 13 %.    

Venäjän tavaratuonnin arvon muutos

201646_v1.jpg
Lähteet: Venäjän tulli, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2016/45 Näytä viikkokatsaus 2016/47