BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/41

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi puolivuosittaisen maailmantalouden näkymiä luotaavan WEO-raporttinsa viime viikolla. IMF laski tämän vuoden maailmantalouden kasvuennustetta aavistuksen 3,1 prosenttiin lähinnä Yhdysvaltojen alkuvuoden odotettua heikomman kehityksen takia. Vuonna 2017 globaalin kasvun odotetaan kiihtyvän 3,4 prosenttiin. Kun kehittyneiden talouksien kasvuvauhti vielä tänä vuonna hidastuu 1,6 prosenttiin, nousevien talouksien kasvun odotetaan vuosia jatkuneen hidastumisen jälkeen kiihtyvän jo tänä vuonna 4,2 prosenttiin. Nousevat taloudet vastaavat noin kolmesta neljäsosasta maailmantalouden kasvusta.

Erityisteemana WEO:ssa käsitellään Kiinan rakennemuutoksen ja kasvun hidastumisen vaikutuksia muihin maihin. Kiina on kymmenen tärkeimmän vientimarkkinan joukossa jo yli sadassa maassa, joten kasvun hidastuminen ja kasvumallin muutokset Kiinassa heijastuvat nopeasti maailmantalouteen. WEO:ssa esiteltyjen tutkimusten mukaan esimerkiksi 1 prosentin negatiivien sokki Kiinan loppukysynnän kasvuun laskee maailman BKT:tä noin 0,25 prosentilla.

Heijastusvaikutukset tulevat pääosin ulkomaankaupan kautta ja ne riippuvat pitkälle kunkin maan Kiinan-viennin rakenteesta. Kiinan kysynnän rakenteen muutos hyödyttää kulutustavaroiden viejiä, kun taas investointitavaroiden tuottajien suhteellinen asema on heikompi. Energian ja raaka-aineiden tuottajille Kiinan kysynnän muutokset näkyvät hintojen muutosten kautta, mutta myös Kiinan ylitarjonta aiheuttaa joillakin sektoreilla hintahäiriöitä. IMF:n mukaan rahoitusmarkkinoiden kautta tulevat Kiinan muutosten leviämisvaikutukset ovat toistaiseksi rajalliset, mutta ne kasvavat. Jo nyt on nähty, että häiriöt Kiinan rahoitusmarkkinoilla ovat lisänneet heiluntaa kansainvälisilläkin markkinoilla.

Kiinan kasvun hidastuminen ja rakennemuutos aiheuttavat monenlaisia sopeutumispaineita kaikilla tasoilla, eikä kehitys tule olemaan tasaista. IMF kuitenkin painottaa, että onnistuessaan muutokset johtavat nykyistä kestävämpään kehitykseen, mikä on kaikkien edun mukaista.


Näytä viikkokatsaus 2016/40 Näytä viikkokatsaus 2016/42