BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/41

Venäjän keskuspankin alustavien maksutasetietojen mukaan maan tavara- ja palvelutuonnin menot olivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä enää muutaman prosentin pienemmät kuin vuotta aiemmin. Tavaratuonnin menot olivat jo muutaman prosentin vuodentakaista suuremmat. Sen sijaan venäläisten matkailumenot eli ulkomailla tekemien tavaroiden ja palvelujen hankinnat olivat vielä syvässä lamassa, peräti 35 % pienemmät kuin vuotta aiemmin. Tavara- ja palveluviennin tulot olivat edelleen 10 % pienemmät kuin vuotta aiemmin. Vaihtotase säilyi hieman ylijäämäisenä, mutta ylijäämä on viime kuukausina ollut pienimmillään kolmeen vuoteen. Tammi-syyskuussa Venäjän vaihtotaseen ylijäämä oli vain 16 mrd. dollaria, kun se vuotta aiemmin oli 54 mrd. dollaria. Ylijäämä on kutistunut lähinnä viennin tuontia voimakkaamman supistumisen vuoksi. Viimeisen neljän neljänneksen yhteenlaskettu vaihtotaseen ylijäämä vastasi vajaata 3 % BKT:stä.

Heinä-syyskuun rahoitustaseessa yksityisen sektorin pääoman nettovirta kääntyi taas hieman negatiiviseksi. Se johtui pääosin pankeista, jotka lyhensivät ulkomaista velkaansa hieman enemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Myös muut yritykset lyhensivät ulkomaista velkaansa, mutta lisäsivät ulkomaisia saataviaan.

Tammi-syyskuussa yksityisen sektorin pääoman nettoulosvirta oli enää 10 mrd. dollaria, kun se vuotta aiemmin oli lähes 50 mrd. dollaria. Taustalla on lähinnä pankkien ulkomaisen velan maksujen supistuminen ja ulkomaisten saatavien kiihtynyt kotiuttaminen. Lisäksi muille sektoreille tulevien suorien ja portfoliosijoitusten nettovirta on kasvanut, vaikka onkin yhä varsin vaatimaton.

Venäjän tavara- ja palvelutuonnin menojen muutos

201641_v1.jpg
Lähde: Venäjän keskuspankki.


Näytä viikkokatsaus 2016/40 Näytä viikkokatsaus 2016/42