BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/40

Tammi-kesäkuun maksutasetilastojen mukaan pääomaa virtasi Kiinasta ulkomaille 236 mrd. dollaria, kun taas pääomaa virtasi Kiinaan vain 64 mrd. dollaria. Näin ollen rahoitustase (pl. muutokset valuuttavarannossa) oli 172 mrd. dollaria alijäämäinen. Vastaavasti vaihtotase on edelleen selvästi ylijäämäinen, mutta keskuspankki joutui etenkin tammikuussa myymään varannostaan valuuttaa markkinoille hillitäkseen juanin heikentymistä. Tammikuun jälkeen nämä suorat valuuttainterventiot ovat olleet vähäisiä.

Tammi-kesäkuussa Kiinasta ulkomaille suuntautuneesta pääomavirrasta noin puolet oli suoria sijoituksia, tai niihin verrattavia pääomaliikkeitä (esim. yritysten sisäisiä rahoitusjärjestelyjä). Lainananto ulkomaille oli myös reipasta. Lisäksi Kiinalle kertyi muita saatavia ulkomailta. Maksutaseen virhetermi, joka kuvaa maksutaseen täsmentämättömiä rahaliikkeitä, viittaa pääomien voimakkaaseen ulosvirtaukseen.

Kiinasta pois suuntautuvien pääomavirtojen lisääntyminen heijastelee useita seikkoja. Kiina on vuosien varrella purkanut pääomarajoitteitaan, mikä on mahdollistanut pääomavirtojen lisääntymisen. Toimet juanin kansainvälisen käytön lisäämiseksi offshore-keskusten avulla ovat tukeneet pääomavirtojen kasvua. Lisäksi talouskasvun hidastumisen ja riskien lisääntymisen myötä sijoitukset ulkomaille ovat aiempaa houkuttelevampia.

Pääomavirta Kiinasta ulkomaille

201640_k2.jpg
Lähteet: Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2016/39 Näytä viikkokatsaus 2016/41