BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/21

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 2013, kun Venäjä laskee liikkeelle ulkomaisille sijoittajille suunnatun dollarimääräisen velkakirjan. Toimen tavoitteena oli tunnustella markkinaa ja tukea dollarimääräisten velkakirjojen hinnoittelua. Lisäksi venäläisten pankkien likviditeettitilanne on kevään mittaan parantunut selvästi, ja uusille valuuttamääräisille instrumenteille on arvioitu olevan runsaasti kysyntää. Uusi liikkeellelasku jäi kuitenkin suhteellisen pieneksi (1,75 mrd. USD), vaikka velkakirjojen tuotoksi muodostunut 4,75 % on eurooppalaisittain hyvin korkea.

Helmikuussa finanssiministeriö lähestyi lukuisia ulkomaisia pankkeja tiedustellen halukkuutta järjestää uuden, 3 mrd. dollarin eurobondin liikkeellelasku. Tällöin halukkaita ei löytynyt ja liikkeellelaskua lykättiin. Nyt liikkeellelaskun järjesti yksin Venäjän valtion omistaman, pakotteiden kohteena olevan VTB-pankin investointipankki VTB Capital. Suurten ulkomaisten sijoittajien osallistumista rajoitti sekä epävarmuus pakotteiden tulkinnasta että epätietoisuus velkakirjan jälkimarkkinan toimivuudesta.

Finanssiministeriö on alkuvuoden aikana laskenut liikkeelle uusia kotimaisia velkakirjoja noin 400 mrd. ruplan (5,9 mrd. USD) edestä. Kuluvan vuoden kotimaiseksi nettolainanotoksi on budjetoitu 300 mrd. ruplaa (4,5 mrd. USD) ja ulkomaiseksi lainanotoksi 3 mrd. dollaria.


Näytä viikkokatsaus 2016/20 Näytä viikkokatsaus 2016/22