BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/20

Kiinan kansallisen turismihallinnon mukaan kiinalaiset tekivät vuonna 2015 lähes 130 miljoonaa ulkomaanmatkaa ja kiinalaismatkailijat käyttivät ulkomailla keskuspankin maksutasetilastojen perusteella yhteensä 300 mrd. dollaria (noin 3 % Kiinan BKT:stä). Kiinalaisten matkailu on lisääntynyt hyvin nopeasti. Viime vuonna matkoja tehtiin kaksi kertaa enemmän ja rahaa käytettiin peräti kuusi kertaa enemmän kuin vuonna 2010. YK:n alaisen maailman turismijärjestön (UNWTO) mukaan kiinalaiset ovat sekä matkustajamäärillä että käytetyllä rahamäärällä mitattuna selvästi maailman merkittävin matkustajaryhmä. Toiseksi eniten ulkomaanmatkoilla rahaa viime vuonna käyttivät Yhdysvaltalaiset (120 mrd. dollaria). Venäläisturistit käyttivät puolestaan 35 mrd. dollaria.

Kiinalaisten suosituimpia matkailukohteita ovat Itä- ja Kaakkois-Aasian maat, Eurooppa ja Yhdysvallat. He matkustavat tyypillisesti ryhmissä ja matkoilla etenkin luksustuotteet kiinnostavat heitä. Kiinalaisten matkustamisen suosion odotetaan jatkavan kasvuaan myös tulevina vuosina samalla kun kiinalaiset vaurastuvat.

Suomeen kiinalaisia matkustajia saapui viime vuonna Visit Finlandin mukaan reilu puoli miljoonaa, mikä oli noin kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2014. Kiinalaiset ovat venäläisten, ruotsalaisten ja virolaisten jälkeen jo neljänneksi suurin matkailijaryhmä ja toiseksi eniten Suomessa rahaa käyttävä ryhmä venäläisten jälkeen. Vaikka Suomeen saapuvista kiinalaisista yli kolmasosa on lentokentän vaihtomatkustajia, myös kiinalaisten yöpymiset Suomessa lisääntyivät noin 40 % viime vuonna.


Näytä viikkokatsaus 2016/19 Näytä viikkokatsaus 2016/21