BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/21

Venäjä on ollut ASEANin dialogikumppani vuodesta 1996 lähtien ja viime viikolla pidettiin kolmas yhteinen huippukokous. Kokouksessa allekirjoitettiin uusi vuoteen 2020 ulottuva yhteistyön edistämisohjelma, johon on kirjattu yleisiä tavoitteita maiden välisten suhteiden kehittämisestä. Maita kiinnostavat mm. yhteiset energiasektorin projektit, asekauppa ja infrastruktuurihankkeet. Venäjän ja ASEAN-maiden yhteistyöllä pyritään osaltaan myös tasapainottamaan Kiinan hallitsevaa roolia alueella.

Toistaiseksi talousyhteistyö Venäjän ja useimpien ASEAN-maiden välillä on ollut varsin vaatimatonta. Viime vuonna Venäjän tavaravienti ASEAN-maihin oli 6 mrd. ja tuonti niistä 7 mrd. dollaria. Maiden osuus Venäjän viennistä oli 2 % ja tuonnista 4 %. Venäjän osuus ASEAN-maiden yhteenlasketusta viennistä ja tuonnista oli alle prosentin. Poikkeuksen muodostaa asekauppa, jossa Venäjä ja Vietnam ovat keskeisiä kumppaneita. SIPRIn arvion mukaan Vietnamin asetuonti on viime vuosina tullut lähes täysin Venäjältä.

Venäjän mukaan monien maiden kanssa käytiin myös keskusteluja mahdollisesta vapaakauppasopimuksesta Euraasian talousliiton kanssa. Vietnamin kanssa Venäjä aloitti vapaakauppaneuvottelut jo vuonna 2009 ja viime vuonna Vietnamista tuli ensimmäinen maa, joka solmi vapaakauppasopimuksen Euraasian talousliiton kanssa. Sopimuksen odotetaan astuvan voimaan lähiaikoina. Sen mukaan keskimääräinen tullitaso maiden välisessä kaupassa laskisi nykyisestä noin 10 prosentista 1-2 prosenttiin vuosikymmenen kuluessa. Venäläisyrityksiä kiinnostaa mm. Vietnamin autoihin kohdistamien korkeiden tuontitullien vähittäinen lasku.

ASEAN-maiden osuus Venäjän ja Venäjän osuus ASEAN-maiden tavarakaupassa (vienti + tuonti) vuonna 2015
201621v2.png
Lähde: IMF DOTS.


Näytä viikkokatsaus 2016/20 Näytä viikkokatsaus 2016/22