BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/15

Tukholman kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen SIPRIn kokoamien tietojen mukaan maailman valtioiden sotilasmenot kasvoivat viime vuonna prosentin ja olivat noin 2,3 % maailman BKT:stä. Yhdysvaltojen osuus maailman dollarimääräisistä sotilasmenoista oli 36 %, Kiinan 13 %, Saudi-Arabian 5 % ja Venäjän 4 %. Saudi-Arabian nousu Venäjän ohi suurimpien sotilasmenojen listalla johtuu ruplan heikentymisestä.

Suuressa osassa maailmaa sotilasmenot supistuivat edellisvuodesta, mutta mm. Kiinan, Venäjän ja Saudi-Arabian menojen kasvu jatkui 6–8 prosentin vuosivauhtia kiinteähintaisissa dollareissa mitattuna. Puolustusmenojen kasvu oli vielä tätä nopeampaa Venäjään ja Ukrainaan rajoittuvissa Keski-Euroopan ja Baltian maissa. Jännitteiden kasvu Etelä-Kiinan merellä puolestaan näkyy sotilasmenojen erittäin nopeana kasvuna Filippiineillä, Indonesiassa ja Vietnamissa.

Vuonna 2015 sotilasmenot suhteessa BKT:hen olivat Venäjällä 5,4 %, ja suhdeluku on noussut nopeasti taantuvan talouden ja sotilasmenojen lisäyksen johdosta. Kiinassa nopea talouskasvu on sallinut sotilasmenojen ripeän kasvun niin, että sotilasmenojen osuus BKT:stä on pysytellyt 2 prosentin paikkeilla. Yhdysvalloissa osuus on laskenut 3,3 prosenttiin.


Näytä viikkokatsaus 2016/14 Näytä viikkokatsaus 2016/16